От х:

Днес в x:

Мюсюлманска „Република“ подлуди Хасково с молитви посреднощ

Молитвеният дом на "Картечар" не се отличава по нищо......

Мюсюлмански молитви, усилени от високоговорител, звучат след 23 часа всеки ден и смущават спокойствието на живущи в кварталите Орфей, Дружба, Куба, че чак до Стара Планина в кв. Ручока. Това сигнализират от няколко дни наши читатели, които при това са от различни точки на града.

В писмо от сряда, жена на име Ивайла твърди, че всяка вечер между 22 и 23 часа, чува ясно молитви на ходжа в района на „Стара Планина“, като предполага, че звукът идва от джамията до центъра. Незабавна справка обаче показа, че от централните джамии няма как да се случи това, защото звукът е сериозно намален, а никой от живеещите в центъра не си спомня някога да е имало молитви в 23 часа вечерта.

Ден по късно обаче ни пише Светла, която живее в района на Езиковата гимназия. Дамата е пределно точна, след 23 часа се чува отчетливо напевите на мюзеин. Звукът е силен и натрапчив и продължава доста време. Светла обаче предполага, че източникът на пеенето е някъде на изток. „не смятам че е редно това да се случва в град, който все още се причислява към Република България“ пише тя. Haskovo.net реши обстойно да разследва случая.

Оказва се, че в кв. Република отскоро функционира нов молитвен дом за мюсюлмани. Скромната къща на улица „Картечар“ 57 по нищо не се отличава от съседните сграда на Махалата. Вероятно за да не се объркат правоверните, на портата и има рисунка на Джамия с високо минаре. Минаре на „Картечар“ няма, но има високоговорители. По свидетелството на съседите, всеки ден там се изпълняват молитви, включително и в 23 часа. Нещо повече. Част от хората в иначе мюсюлманската „Република“ също били недоволни от този факт. Но не заради вечерната молитва, а заради сутрешната, която звучала в още по неподходящо време-5.30 часа. За нея пък получихме потвърждение от живеещи в кв. Орфей.

Ходжата бил младо момче, син на известния в квартала бай Салим/ или нещо такова/, който бил ножар. Отскоро водел молитвите. Събирали се много хора. Пейките на които вярващите чакали за да стане време за молитва, обаче са отзад на двора на къщата. Затова и не се виждат от улицата.

За наличието на молитвен дом в „Република“ засвидетелства и районният мюфтия на хасково Басри Емин Ефенди. Според него обаче, той функционира отдавна а от „поне 5-10 години“ там се води обучение в Корана. Човекът обаче остана като гръмнат, когато чу за среднощното пеене и последвалите го оплаквания. Ходжата на Република се казвал Кадир и бил младо момче. Басри незабавно се зае да го издири и му „издърпа“ ушите. И двете централни джамии-Ески и Чарши, видимо се съобразяват със звука от молитвите си, а високоговорителите се „надуват“ само в определени случаи по време на големи празници. И макар че според Корана на ден трябва да звучат 5 молитви към Аллах, в центъра молитвите са много по-малко.

Според Басри Ефенди вярата изисква поклонение и молитва в 5.30, 13.30, 18.00, 21.00 и 23.00. „Съобразяваме се, лято ли е зима ли е-да не пречим на никого“ допълва Басри.

За никакво съобразяване не става въпрос в Махалата. Мюсюлманската „ Република“ нарушава поне две от точките на общинската наредба за опазване на обществения ред в Хасково. В нея изрично е записано, че е забранен шума от 22 часа през зимата и 23 през лятото до 7 сутринта. И още, че при звуци от молитвени храмове, които се чуват извън сградите на тези храмове, е нужно изрично писмено разрешение от страна на кмета на общината. Такива разрешения не са издавани, категорична е пресаташето на общината Бояна Тодорова. Тя директно посъветва гражданите да подадат молба до общинска полиция, за да има законно основание за проверка и глоби за смутителите.

Опитите на екипа ни да открие ходжата Кадир и да вземе неговото мнение удариха на камък, въпреки че обиколихме цялата „Република“.

Г.Христов

...освен по специална табелка на вратата
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини