От х:

Днес в x:

Потвърдиха антракса, умря втора крава

Положителни са пробите за антракс при закланата крава в село Загориче.

Това са показали резултатите на Националната референтна лаборатория в София, съобщиха днес от Областна дирекция по безопасност на храните в Шумен. В селото днес сутринта умря и втора крава на друг стопанин.

"Предприехме всички необходими мерки, както при първия случай, взехме проба и трупът, без да е отварян е закаран веднага в екарисажа. Мястото е дезинфекцирано, пробите ще се изследват в шуменската лаборатория, тази вечер проби ще бъдат изпратени и в София", каза директорът на ОДБХ д-р Катя Райкинска. Тя добави, че умрялата крава е ваксинирана още на 9 юни, когато ветеринарни лекари са ваксинирали общо 674 говеда, 1054 овце и кози и 24 коне и магарета. Сега хората са задължени да затворят животните си в дворовете до 26 юни.

"Това, че кравата е ваксинирана малко ни успокоява, вече сме уведомени как да постъпваме и веднага извикахме ветеринарен лекар. Дойдоха от ОБДХ и кола на екарисажа и закараха животното, дезинфекцираха мястото като ни задължиха животните да ги затворим в дворовете", каза кметът на Загориче Бейхан Сали. Той обясни, че след проведеното в началото на седмицата заседание на епизоотичната комисия в Каолиново и издадената заповед на кмета на общината в селото се изпълняват мерките. "Аз лично срещу подпис съм уведомил още тогава хората да спазват забраната. Проведена беше и среща с представители на съседната община Дулово, към територията, на която е пасището, ползвано от животните на селата Загориче и Грънчарово, и оттогава наши и техни животни не го ползват", каза още кметът.

Настаненият в шуменската болница мъж със симптоми на кожен антракс е в добро състояние, каза началникът на инфекциозно отделение д-р Албена Костова. Въпреки това Нури Осман няма да бъде изписан, тъй като минималния престой в болничното заведение е 5 дни. Той бе един от 11-те мъже участвали в клането на болната крава, а за останалите 10 души от Регионалната здравна инспекция казаха, че са здрави и продължават профилактично да вземат антибиотици.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини