От х:

Днес в x:

Край на вечните длъжници. Преглед на националния печат

24 часа: Край на вечните длъжници

Ако длъжник спре да плаща заема си, кредиторът има до 10 години, за да събере остатъка от сумата. След това действията срещу длъжника автоматично се прекратяват по давност. Това ще стане факт, ако се приемат поправки в Закона за задълженията и договорите, предложени от депутата от ГЕРБ Емил Радев. "Така ще има край на вечните длъжници, които, макар и осъдени, не могат да си платят борчовете", обясни Радев.

Сега има 3-годишна давност за сметки на топлофикация и 5-годишна обща погасителна давност. Но ако кредиторът - банка, енергоразпределително дружество, мобилен оператор и др., предприеме мерки да си търси дълга, давността спира и срокът започва да тече наново.

24 часа: Банките ще загубят 370 млрд. евро

Банките ще загубят 370 млрд. евро при разпад на еврозоната и напускането й от периферни страни като Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания.

Това става ясно от изчисления на швейцарската банка "Креди Сюис", публикувано във в. "Гърдиън". Според него европейските банки ще изгубят 58 на сто от капитализацията си.

От "Креди Сюис" симулирали три сценария. Единият е напускане на Гърция. Вторият напускане на периферните страни, а третият - затваряне на банките към местните им пазари. И в трите случая банковият сектор ще се нуждае от капиталови инжекции в размер на 470 млрд. евро.

Труд: Искат запор за дялове от "Труд" и "24 часа"

Прокуратурата внесе в късния следобед искане да бъде наложен запор на дружествени дялове, собственост на издателите на "Труд" и "24 часа".

Обвинението настоява да бъдат запорирани 43 дружествени дяла от капитала на "Медийна група България холдинг" ООД и 47 дружествени дяла от "БГ Принтмедиа" ООД, които са на Любомир Павлов.

Иска се също така да бъдат обезпечени 40 от дружествените дялове в "Медийна група България холдинг", чийто собственик е Огнян Донев.

Прокурорите не пожелаха да бъдат запорирани личните сметки на Павлов и Донев, въпреки че в сряда обявиха точно това като свое вероятно намерение.

Труд: "Алфа Рисърч". Партията на Кунева се конкурира с ДПС за третото място на изборите

Ако парламентарните избори бяха сега, партията на Меглена Кунева щеше да се конкурира с ДПС за третата по големина депутатска група. Това показва новото проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч".

Готовност да гласуват за "България на гражданите" в навечерието на учредяването й като политическа партия заявяват 5.5% от пълнолетните жители на страната. Потенциалът на ДПС се запазва в традиционните за движението граници от 5%.

Стандарт: Ракета взривила Петолъчката

Бойни глави за ракети, а не снаряди са взривили складовете край "Петолъчката". Вместо да бъдат обезвредени по правилата, те са били рязани на струг. Това е довело до трагедията на 5 юни, отнела живота на трима работници, научи вчера "Стандарт" от източници от военното министерство. Ракетите са били произведени преди 20 г. и са доставени в базата за боеприпаси "Стралджа Мараш" на "Берета трейдинг" през май. От фирмата вчера обясниха, че до адския взрив се стигнало, след като един от работниците на своя глава е решил да обезвреди боеприпас, който е бил различен от доставяните до този момент. От "Берета" обвиниха военното министерство, че въпросната пратка била приета в складовете без представители на фирмата. Военните обаче отрекоха тези твърдения и посочиха, че всички боеприпаси по договора с "Берета" са приети от комисия, в която е участвал представителят на фирмата Васил Трифонов.

Стандарт: Бойко иска вето за съдебния закон

Премиерът Бойко Борисов призова вчера президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху приетите от ГЕРБ спорни поправки в Закона за съдебната власт. Управляващата партия ще направи нови поправки в закона, стана ясно от изявление на Борисов в Пловдив.

"Аз ще приветствам президента Плевнелиев, ако наложи вето и върне закона за прегласуване", обяви министър-председателят. Уточни, че е имал възможност да говори за това с държавния глава. Коментирал въпроса и с шефовете на депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова и Красимир Велчев. Законът можело да бъде върнат вторник-сряда следващата седмица.

Борисов призна, че най-много го възмутил текстът за кариерните бонуси, които гарантират на членовете на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС) да бъдат назначени на по-висока длъжност от заеманата, преди да влязат в съвета.

"Считам, че не трябва този ВСС да има кариерни бонуси. С нищо не си ги е заслужил", коментира Борисов.

Аз с хилядите условности като председател на ГЕРБ казах, че партията не би подкрепила този ВСС да избира следващия главен прокурор. Мандатът на настоящия Борис Велчев изтича февруари 2013 г. С това Борисов даде да се разбере, че ще бъде променена друга широко оспорена поправка, която според много политици и експерти позволява на сегашния ВСС да избере бъдещия обвинител номер 1. Тя предвижда процедурата по избор да започне 6 месеца преди изтичането на мандата на Велчев, т.е. преди да приключи работа настоящия ВСС през ноември.

Монитор: Звездите на хотелите стават вечни

Хотелите у нас ще получават вечна категоризация, която няма нужда да бъде подновявана. Това се очаква да залегне в новия Закон за туризма, на чието последно обсъждане се събират днес представителите на туристическия бранш и икономическото ведомство. Дискусията за това дали категоризацията на местата за настаняване трябва да бъде еднократна и да важи винаги и да се извършва само одит, или да се подновява на всеки пет години, предизвика много дебати.

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Веселин Златев коментира за „Монитор", че такова решение е добро за коректния бизнес, който няма да бъде затормозяван с излишна бюрокрация. Затова броят на служителите на КЗП, които правят проверките, трябва да се увеличава. Освен планови, те извършват такива и по сигнали на гражданите.

Отговорност на собствениците на хотели е да познават в детайли изискванията за своята категория и да бъдат готови да понасят санкции, когато нарушават правилата. В най-драстичните случаи на нарушения от страна на хотелиерите, които бъдат установени, КЗП ще отнема и звезди....

Монитор: Родният газ с 40% по-евтин от руския

Природният газ, който България добива в Черно море, е с 40% по-евтин от купуваното от Русия синьо гориво. Това каза икономическият министър Делян Добрев, цитиран от агенция „Укринформ". По думите му България сега добива около 10-15% от нужния за вътрешния пазар природен газ.

В същото време правителството вече е одобрило оценката за въздействието върху околната среда на добива на газ от находището край Девинци. Залежите там са около 3 млрд. кубични метра газ. „Това се равнява на годишното потребление на газ в България", каза министърът.

Междувременно в Хасково министърът прогнозира ръст на икономиката с 2% до края на годината, като основно се залага на туризма.

Монитор: Житницата на България се мести в Шоплука

Двата най-плодородни региона в страната - Добруджа и Тракия, са застрашени от засушаване. Изводите за промените в климата са направени въз основа на данни, събирани от Националния институт по хидрология и метеорология от 1960 година насам. Според експертите Североизточна България и регионът на Пловдив, Пазарджик и Стара Загора са подложени на най-голям риск, съобщи Димитър Младенов, главен експерт от дирекция „Хидромелиорации" в Министерството на земеделието и храните. По последни данни специалистите по хидрология и метеорология са категорични, че

сушата ще се увеличава във все повече региони у нас, каза Боряна Каменова, директор на дирекция „Политики по изменение на климата" в Министерството на околната среда и водите. По поръчка на ведомството Институтът по хидрология и метеорология подготвя сценарии за изменение на климата, въз основа на които ще се направи оценка на уязвимостта на отделните сектори. В земеделието ще има необходимост да се премине към други култури и да се отглеждат по-устойчиви сортове. Анализира се и изместването на сезоните върху традиционните дейности в селското стопанство. Същото се отнася и за животновъдството, където ще трябва да се гледат по-устойчиви на горещ климат породи, каза още Каменова.

Сега: Седем пъти повече двойкаджии на миниматурите по математика

Броят на седмокласниците, които не успяват да покрият минимума от знания на миниматурите по български език и литература и по математика, драматично се увеличава спрямо предходните години. Това показват резултатите на националните тестове, които вчера бяха представени от министерството на образованието.

Броят на двойките по математика е близо 7 пъти повече спрямо 2011 г. - тази година със слаби оценки са 1314, докато миналата година неграмотните седмокласници, които не са успели да покрият минимума от точки, са били 193. Двойките по български език и литература също се увеличават, но "само" с около 1.5 пъти спрямо предишния изпит. Тази година двойки на изпита по български език и литература са получили 581 ученици, докато през 2011 г. под минималния праг са останали 375 седмокласници.

Дума: Лобисткият Закон за горите отива в Еврокомисията

Лобистките поправки в Закона за горите отиват в Европейската комисия, която ще бъде сезирана от Коалиция за България. Социалистите искат среща с президента Росен Плевнелиев и ще настояват той да наложи вето върху скандалния закон. Към настояването се присъединиха сините и "Атака". Поправките ще бъдат дадени и на Конституционния съд - в Конституцията е записано, че обработваема земя не може да се използва за други цели.

Скандалните промени в закона предизвикаха поредица от протести в центъра но София. "Честит рожден ден, г-н Борисов", иронично се подсмихваха стотиците българи, излезли в сряда вечер да блокират Орлов мост. С плакати "Вън бетона от закона", "Опитваме се да спасим и малкото останало от България", "Гората е живот" демонстрантите изразиха позицията си. Въпреки възгласите "оставка" и освиркванията протестът бе мирен, докато около час след началото на блокадата жандармеристи и полицаи на мотори не се хвърлиха да вдигат и да избутват насядалите по платното протестиращи, а около 10 души под предлог "неспазване на полицейско разпореждане" бяха задържани.

Нов протест подготвяха във фейсбук вчера следобед недоволните от законовите промени с призив "Г-н президент, елате при нас! Искаме вето на Закона за горите!" Сборният пункт бе отново Орлов мост. В социалната мрежа бяха поканени над 54 хил. души, а присъствие бяха потвърдили над 3 хил.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини