От х:

Днес в x:

Нови учебници по история и география за 9, 10 и 11 клас

Нови, актуализирани учебници по история и география за 9., 10. и 11. клас на издателска къща „Анубис" и издателство „Булвест 2000" бяха одобрени със заповед на Министъра на образованието, младежта и науката. В тях са отразени всички настъпили промени в обществено-икономическото развитие на България и света за последните 15-20 години.

Съдържанието на учебниците е сериозно обновено и през следващата учебна година няма да е възможно да се учи по старите учебници. Издателите няма да променят цените на актуализираните учебници, а всички преподаватели по съответните предмети ще ги получат безплатно да края на юни, за да се запознаят с тях.

В новите учебници са променени всички демографски данни за България и света. Според последните и най-изчерпателни източници са съставени таблиците за брой население, територия, раждаемост, запаси от суровини, икономически показатели и др.

Предложени са и класации на държавите според техния брутен вътрешен продукт, индекс за човешко развитие, както и по индустрии. „Икономическите данни са много различни от тези преди десетина години. Китай е пренаредил икономиката на света", казва редакторът по география на ИК „Анубис" Росана Паунова.

Изцяло е пренаписан и разделът „Природна структура и ресурси на земята" за 9. клас. Учебниците са обновени с нови и по-качествени снимки и илюстрации. След всички раздели в учебниците по география на „Анубис" са включени тестови задачи, които да подпомогнат затвърждаването на знанията. „В учебниците ни по география за 9. и 10. клас вече присъстват допълнителни теми като новите енергийни източници, актуалните екологични проблеми, преструктурирането на българската икономика в последните години и др.

Районирането на България е променено след приемането ни в ЕС и това също е отразено", казва Венета Христова, главен редактор на „Булвест 2000". На географската карта на света вече има и нови държави, които също присъстват в актуализираните учебници (Република Южен Судан, Косово и др.).

Не по-малко значителни промени са настъпили в темите по история за 9.-11. клас. По този предмет са променени всички учебници на „Анубис" за съответните класове. В учебника за 9. клас има значително облекчаване на съдържанието откъм фактология. Това е била и една от препоръките на Министерството на образованието, за да се възприема по-лесно срочното съдържание. 

„Причината е, че учебната програма за този клас обхваща твърде голям исторически период - от откриването на Америка до Първата световна война. Текстът на учебника е съкратен значително за сметка на снимките и картите, които са обновени и с по-високо качество", казва Илия Илиев, редактор по история в издателска къща „Анубис".

Около една трета от учебника по история и цивилизация за 10. клас е изцяло пренаписана.

В този клас се изучава периодът от Първата световна война до наши дни. Старите учебници обхващат периода до 90-те години на 20 век. Сега съдържанието е обновено максимално и обхваща най-новите обществени промени в света. Разпадането на двуполюсния модел, промяната в структурата и съотношението между големите сили са описани подробно за гимназистите. Същото важи и за историята на Балканите и Близкия Изток. Темата за историята на Европейския съюз вече е част от матурата и е включена в новия учебник. Специален раздел „Лица на съвремието" прави кратко представяне на световни политически фигури.

Част от матурата по история е и темата за историята на България през последните десетилетия. Изцяло нови уроци по тази тема са включени в учебника за 11. клас. Актуализирано е политическото развитие на страната до 2012 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини