От х:

Днес в x:

Две кофички боя и ентусиазъм поставят началото на добрите практики в туризма

Паун Ташев оборудван с две кофички боя и брадва, разчисти и маркира пътеката от Герген дере през шарапаните, Долапчетата до  скалата със изсечения лъв в балкана на юг от село Буково.

Избраната пътека е част от маршрута, който общината иска да превърне в екопътека. Докато се подготвя документация за изграждане на кътове за отдих, табелки за забележителности, мостчета и докато се търсят пари за реализирането им, бай Паун мина и маркира терена така, че всеки желаещ да се разходи без да се загуби. Той, дъщеря му Таня, Спас Атанасов и Сребрин Сребрев , оформиха  пътеката като окастриха  дърветата, които я бяха  скрили. Ето една добра практика, от която могат да вземат пример много чиновници и съветници, които се борят за развитието на туризма в общината.

Идеята  дошла заради проправената от хасковските туристи пътека от дерето Душковица към Лъва. Бай Паун от малък познава всяко кътче в този край, може да се оправи със завързани очи и обича да се разхожда там и да води туристи. Роден е в Буково и от дете е обикнал скалите с причудливите ниши, с издълбаните щерни и гората. Той е един от изпълнителите на издълбания в скалата през 1981 година лъв, паметник посветен на 1300-годишнината на Българската държава.

Пътеката може да направи кръг и през Жълтата пещера и местността Мандра да се върне в село Буково. Има и място, подходящо палатково лагеруване.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини