От х:

Днес в x:

Спипаха токсични ментета на Адидас. Преглед на регионалния печат

"Бопаджии удариха харманлийски "Adidas"-водещо в "Новинар юг". Фабрика за производство на дрехи ментета на световно известни търговски марки, бе разбира от специализирана акция на полицията. Харманлиец на име Христо А. правел ментетата в нелегален склад в града на Белоногата. За изработката на анцузите и екипите използвал токсичните азотни бои, платове и вещества, които могат трайно да увредят кожата и са забранени с директива от ЕС. От склада са иззети 3 500 екипа, предимно на "Адидас". Дрехите са продавани чрез популярният сайт за он-лайн продажби sportni-stoki.eu. Арестуван е администратора на сайта, някоя си Юлиа И. Тя разпределяла пратките от Харманли и въртяла месечни обороти от по над 40 хил лв. Общите щети нанесени на правопритежателите на марките се изчисляват на половин милион лева.

"Тубдиспансера и кожното с 390 хил.лв загуба, наесен ги закриват?" водещо на стр. 2. Ако до есента управителите на двете заведения не ги стабилизират финансово, те ще бъдат закрити, заканиха се на петъчната сесия.

Задълженията и на двете специализирани болници са огромни. Общината не може да ги покрива, болницата не ги ще, пък и те нея. Изглежда че няма изход. Парадоксалното е, че диспансерите страдат защото ...са си свършили работата. От активната превенция и ранно лечение на туберкулозата и други хронични белодробни заболявания, броят на болните е паднал драстично, а според сбърканата ни здравна система, и парите са спаднали драстично. Тоест, ще оцеляват онези болници в които се боледува активно и хронично.

"Пушиш в заведение, набутваш управителя"-чело. Ако в момент на проверка от РЗИ, някой клиент в заведение пуши, то глобата ще е за управителя на заведението. Защото нямало как да се застави гражданинът да покаже документ за самоличност и респективно да му се напише акт. За това предупреждава шефът на браншовата организация на ресторантьорите в Хасково Стойчо Ганашев. Той се оплаква, че ще се налага персоналът на ресторантите да следи изпълнението на закона, тоест как можело частници да се карат да изпълняват задълженията на държавни служители? 

Воят срещу пълната забрана за тютюнопушене почва да писва със своята еднообразност и с тъпите си аргументи. Досега хората на РЗИ винаги бяха придружавани с полиция на проверката из баровете и е нямало проблем за налагане глоби на физически лица. Второ, какво се опитват да кажат ресторантьорите-че нямат отговорност какво се случва в тяхното заведение ли? Те спазват закона, не вършат работата на чиновниците. Все едно в ресторанта да се сервира дрога/преследвано от закона/ и частникът да каже, че това е работа на полицията, затова той не се меси.

Забраната за пушене е вече факт и няма да бъде отменена, щото е изискване на ЕС, така че по добре ресторантьорите да свикват, вместо да мрънкат постоянно, че ги карат да спазват закона.

"Довечера излизат тестовете на седмокласниците". Тази вечер трябва да бъдат готови резултатите от тестовете на седмокласниците, с които се кандидатства в профилирани гимназии. Вероятно ще са достъпни на сайта на МОН във вторник.

"Свиленградчани: Защо да не внесем митничари от Холандия" на страница 6-та. Вероятното закриване на свиленградската митница е тема №1 в града, който от години преживява изключително покрай нея. Доста хора там живеят над средния за страната жизнен стандарт, самите свиленградчани признават, че местата в митницата са добре палтени. Все още никой от местните  не е стигнал до там да обяви митничарите за "честни", но саркастично вмятат, че трябва да се внесат нови от Холандия. От Холандия, защото страната е известна с твърдото си "не" по приемането на България в Шенген, именно заради случващото се по митниците. Впрочем в Свиленград са убедени, че митницата им няма да бъде закрита, въпреки обратните изказвания на Ваньо Танов и Симеон Дянков.

"Дясната ръка на Брендо-Тинко Гарев, остава в ареста"-"Хасковска Марица". Тинко Гарев е известен като голям вносител на техника за ветрогенератори. Участва в управлението на 8 фирми. До момента не е бил съден. Сега обаче ще го съдят и то за какво: внос на 3.7 тона кокаин от Латинска Америка в Европа! Гарев бе арестуван покрай международната акция "Кокаинови крале", в която бяха задържани 30 души, половината от които българи. Гарев поискал по-лека мярка от съда, но магистратите от Софийския градски съд преценили, че може да се укрие и затова го оставили зад решетките. Според обвинението, Гарев е бил дясната ръка на Евелин Банев-Брендо и му е бил връзката с италианският мафиот Антонио Мелато.

"ОБС реши: Хасково с женски отбор по баскет"-чело. На петъчната сесия, общинският съвет разреши подкрепата за сформиране на елитен отБор по баскетбол за жени. Хирургът Георги Гелов, бившия баскетболист Станислав Станков-Шошо ще правят тим за А група. Трябва им бюджет от 238 хил лв. 30 процента от него ще се поема от общинският бюджет. Това е около 70 бона. Припомняме че общинската субсидия за всички останали спортове в Хасково от години е около 50-60 хиляди. От години пък, баскетбола е мъртъв спорт за града.

"44 заведения първи под лупа за цигари". само за един предиобед, инспекторите на РЗИ проверили 44 хасковски заведения, дали спазват забраната за тютюнопушене. Засега се спазва. На мушка са онези заведения, до 50 квадрата, които досега можеха да "пушат". По големите заведения трябваше да се преграждат със стъклени стени-за пушачи и за непушачи. Сега забраната застигна всички.

"Журналист е човекът на Кунева в областния град"-водещо на стр. втора. Бившия еврокомисар Меглена Кунева и бившия образователен министър Даниел Вълчев лансираха в Хасково "България на гражданите. Това е политическата формация, която ще атакува парламента в изборите догодина. Смисълът на името е, че България ще се стреми да възроди/до колкото го има/ или създаде гражданско общество и бъде алтернатива на сегашното управление. Позитивен сигнал е, че местният координатор на партията е Диян Бояджиев, журналист и собственик на първо частно радио в града- "Метроном". Позитивното е, че човекът досега никога не се е занимавал с политика, а особено в първите 20 години на демокрацията в политиката всички бяха маскари, според израза на един български класик.

Лошото е че и Вълчев и Кунева са бивши. С алена окраска.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини