От х:

Днес в x:

Започна препитването на четвъртокласниците

Около 200 четвъртокласници от общината днес ще бъдат препитвани по литература. Ще се оценява граматиката им и възможностите им при диктовка.

В четвъртък е математиката. Тази година задачките ще бъдат по стандартите на PISA. Това означава, че въпросите ще са по- трудни от миналогодишните и ще има 2 или 3 задачи с отворен отговор, вместо една както е било до сега. Примерни задачи можете да намерите на сайта на ЦКОКУО(Център за контрол и оценка на качеството на училищното образование). За пръв път в България ще се проведе компютърно-базирано оценяване, което ще измери уменията на учениците да решават проблеми. Резултатите ще бъдат оповестени в края на 2013 г.

PISA събира и обработва информация по значими за образователната политика въпроси, като например -  какви са постиженията на българските ученици в сравнение с учениците от други държави? Чрез техните тестове се проверява и доколко реалните резултати отговарят на обществените очаквания към образователната политика в България и доколко образованието в България подготвя българските ученици за пълноценно участие в обществения живот?

През последните години образованието в България има сериозно отстъпления от позициите си.

Следващата седмица, в понеделник и вторник предстоят тестовете по "Човек и природа" и "Човек и общество".

Работите ще бъдат проверявани от учители от други училища. Оценките от външното оценяване ще бъдат вписани в свидетелството за завършено начално образование на четвъртокласниците.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини