От х:

Днес в x:

Директори от Световната банка посетиха фотоволтаичния парк

По време на двудневната си визита в България, членове на Борда на директорите на Световната банка, посетиха фотоволтаичния парк в Караджалово, община Първомай. Това беше спирка от европейската им обиколка. 9 членове на борда, представящи 72 страни разгледаха една от най-големите соларни инсталации в Европа. Тази частна инвестиция е подкрепена от Международната финансова корпорация (IFC), институцията, която работи с частния сектор в Групата на Световната банка. Гостите бяха посрещнати от екипа на фотоволтаичния парк, кмета на Пловдив Иван Тотев, кмета на общината Ангел Папазов и други представители на областна и общинска администрации.

Бордът на изпълнителните директори на Световната банка се състои от 25 члена, които представляват 188-те страни членки на Групата на Световната банка. Членовете на борда редовно посещават страните членки, за да се запознаят на място и да дискутират с правителствата приоритетите за развитие. Визитата е първото посещение на изпълнителни директори в България след включването на страната ни в Групата на Световната банка през 90-те години на миналия век. Целта им беше да се запознаят лично с напредъка на уникалното партньорство и в подкрепа на Европейското членство на България.

Двудневната визита, идва близо година след като Бордът на Изпълнителните директори на Световната банка одобри новата Стратегия за партньорство с България и само няколко месеца след подписването с българското правителство на Меморандума за сътрудничество за ускоряване на усвояване на средствата от ЕС чрез предоставяне на аналитични и консултантски услуги. Този документ бележи важна промяна в 20-годишното партньорство между България и Световната банка, която се изразява най-вече във фокус към трансфер на знания, анализ и увеличаване на капацитета, с цел засилване на усвояването от България на фондовете от ЕС и подпомагане на Националната програма за реформи. Новото партньорство е основано на европейските приоритети на България и беше разработено в тясно сътрудничество с Европейската Комисия, Европейката Инвестиционна Банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В първата фаза Световната банка ще предостави аналитични услуги в областта на пътищата, водите, иновациите и социалното включване на базата на възстановяване на разходите от европейските фондове.

 parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини