От х:

Днес в x:

Японски професор доказа, че в Родопите квасят мляко с изворна вода

Преди да дегустира кисело мляко в Момчиловци, професор Хирата проверява консистенцията..

Японският професор Масахиро Хирата от института по ветеринарна медицина и животновъдство на остров Хокайдо доказа, че с изворна вода може да се закваси мляко.

Ученият е представил доклад за изследванията си, направени по време на двете му посещения в смолянското село Момчиловци през 2009г. и 20011г. , за да изследва феномена на родопското мляко, потвърди кметът на Момчиловци Мария Никова.

Професорът се срещнал с десетки фермери и производители в района, а задължителния въпрос, който задавал на всички бил: "А какво правите, когато нямате никаква закваска за млякото? Как я създавате?"

Така събрал много рецепти и техники от възрастни родопчани, и станал свидетел на демонстрациите на старинни способи за заквасване на кравето и овчето мляко.

Старите хора изумили учения, когато нагледно му показали как подквасват млякото с изворна вода от известното в село Момчиловци „Аязмо”, което се слави и с лечебната си мощ.  Те му разказали, че така още бабите им квасели млякото, но едва когато станал свидетел на древния метод, професорът повярвал, че това не са местни легенди. За видяното в Родопите, професор Хирата подготвил доклад пред научната общност на института, както и документален филм за експеримента с родопските млечни чудеса, който бил излъчен по японска телевизия.

Особено добра е закваската на млякото с вода от извора по Гергьовден, смятат още местните хора.

 Самият извор е много известен и посещаван, защото се вярва, че лекува безплодие, кожни и очни болести. До него има и параклис, който е вече на 100 години и там търсещите изцеление могат да преспят. Другата загадка около „Аязмото”, е че не се намира в гориста местност, както повечето извори, коментира Мария Никова.

Тя разказа пред "Смолян БГ вести", че след празничната служба за Гергьовден в селската църква, останала изумена от още една новост в заквасването на млякото.

Над 60 годишният момчиловец бай Анастас Кировски й разказал, как успял да получи кисело мляко със стрък коприва.

„Знаех, че това се прави от десетилетия с клонче от дрян, но не бях чувала за копривата”, сподели кметицата на родопското село и допълни, че от баща си чувала и за още една старинна рецепта за

превръщане на прясното мляко в кисело. Това се правело от старите хора с обелено от кората клонче, забито в мравуняк. Така от мравчената киселина се получавала уникална закваска, разказа още Никова, която сподели, че до края на годината очаква професор Хирата отново да гостува в родопското село.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини