От х:

Днес в x:

5 животни уби стръвница по Гергьовден в района на Смолян

Нови щети от мечка оценяваха експертите от РИОСВ – Смолян. Две комисии взеха участие в огледа на поразиите нанесени кафевия звяр на 6 май.

Две стръвници са вилнели в района на селата Левочево и Буката на територията на община Смолян.

Само на 6 май през  нощта са били унищожени 5 животни- 1 овца на стопани от Левочево и 3 овце и шиле от стадо в село Буката.

Нападението в Левочево най-вероятно е било извършено от малка мечка, защото е хищникът е успял да се провре под мрежата, ограждаща кошарата, смятат експертите.

Сигналът до РИОСВ е бил подаден към 11 часа в понеделник през телефон 112.

Щетите върху стадото в Буката пък са нанесени в обор, отдалечен на 2 км. от селото.

 В края на миналата седмица експертите са оценили и още една щета на пчелни кошери в района на доспатското село Барутин. Тогава мечката е съборила 2 пчелни кошера, като единия от тях е повреден. Унищожени са и 5 пчелни рамки и 2 пчелни семейства.

Експертите са установили, че и в трите случая безспорно се касае за щети, нанесени от кафява мечка. РИОСВ – Смолян ще изготви предложение за обезщетение  на собствениците по пазарни цени.

През април, когато мечките се събудиха от зимен сън са оценявани 4 случая на щети върху животни в различни райони на областта.

В два от случаите стръвница е нападнала селскостопански животни и е убила 1 кобила в района на с. Широка лъка  и 2 телета на стопани от село Сливка в община Баните.

Другите две нападения са били върху пчелни кошери и са извършени в землищата на маданското село Върбина и село Баните.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини