От х:

Днес в x:

Гурбетчиите ни масово се връщат от Гърция. Вестниците на 1 май

„24 часа": Съдът: Чеци е агресивен и прикрит

Николай Русинов-Чеци, който в петък бе обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, е агресивен, прикрит и с колебания в либидото.

Психологическата експертиза показва, че той е човек, който игнорира собствените си недостатъци, неотстъпчив е и иска да доминира. Само тези изводи са достатъчни, за да разколебаят образа, който Русинов иска да изгради за себе си, че е добър човек, обяви съдия Мими Петрова. Късно вчера тя остави 35-годишния мъж в ареста.

Чеци бе задържан на 27 април в 16 часа, след като от Австрия пристигнаха резултатите от ДНК експертиза на 7 косъма, открити по тялото и в лявата ръка на Яна. 5 от тях са на Чеци, а два - с неизвестен засега мъж. Затова и повдигнатото обвинение на Русинов е за убийство, извършено в съучастие. Тялото на Яна бе намерено на 10 юли 2011 г. Първо бе задържан Пламен Трифонов, но в петък той бе оневинен.

 

„24 часа": Иван стана Ноа-Жан, Мария - Санта Мария

Какво по-голямо доказателство, че традициите не са това, което бяха, щом и Иван отпада от първата десетка на имената в София. А се появяват вариации като Иван-Ричард, Ноа-Никола-Жан, Марк Антоний, Салвадор Си Джей, Уинстън-Захари...

Измежду 67 хиляди варианта на имена днес има момиченца, наречени на бедствие, или пък Санта Мария, Озарена, Ума...

Личните имена вече губели познатото си звучене и се ориентирали на Запад, та детето да не остане в България, тълкуват учените.

На пръв поглед - нищо лошо, глобализация... Всъщност за пореден път успяваме да докараме явлението до неговата карикатура.

 

„Труд": Трима души са убили Яна, доказва ДНК експертизата

Трима са участниците в убийството на 28-годишната Яна Кръстева. Това доказва ДНК експертизата, която съдът получи от Австрия.

Намерените 7 човешки косъма показват, че в нощта на престъплението Яна е имала контакт с трима мъже. Според ДНК анализа, един от тях със сигурност е Николай Русинов, известен като Чеци. Той е обвинен в съучастие.

Софийският градски съд го остави днес в ареста. 35-годишният Русинов бе задържан в петък, след като от Австрия пристигна новата експертиза. Той обаче никога не е отричал, че е имал интимен контакт с момичето. Но твърди, че няма нищо общо с убийството й.

Останалите двама са неизвестни, но нито един от седемте намерени човешки косъм не е на Пламен Трифонов, който беше заподозрян досега за убийството. Днес Николай Русинов отказа всякакъв коментар по случая.

 

„Труд": Създават проектна компания за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

В следващите десет дни ще бъде създадена проектна компания за строителството на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй", съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Козлодуй.

Междуведомствена група с участието на различни институции прави пътна карта как ще се случи проектът. Едно от първите действия е да се създаде проектната компания, 100 % собственост на АЕЦ „Козлодуй". Впоследствие тя ще търси да привлече стратегически инвеститор за изграждането на реактора. Първоначалният капитал в нея ще бъде няколко милиона лева.

"Създавайки проектната компания още в началото ние гарантираме, че няма да се застраши по никакъв начин сигурността и финансовата стабилност на АЕЦ „Козлодуй" така, както това беше направено с НЕК, защото при строителството на „Белене", вместо да се създаде проектна компания в самото начало и тя да носи риска от тази инвестиция, всъщност под риск бе поставено финансовото състояние на НЕК до момента, в който тя е в невъзможност да обслужва своите кредити", посочи Добрев.

 

„Стандарт": Гаф вдигна такса здраве

Гаф на бившия здравен министър Стефан Константинов вдигна таксата за доктор и лечение в болница. От днес пациентите ще плащат по 2,90 вместо по 2,70 лева за преглед при джипито. А при престой в лечебница ще броят по 5,80 вместо по 5,40 лева за всеки ден.

Причината - от днес минималната работна заплата се вдига с 20 лева и става 290. Двете здравни такси са вързани с нея по закон. Те са съответно 1 и 2% от минималното възнаграждение. Още в края на миналата година кабинетът реши това да бъде отменено. Константинов и екипът му обаче не направили промяната. От днес по-високите такси ще бъдат за сметка на хората и на бюджета.   "Ще променим закона възможно най-бързо", обеща пред "Стандарт" новият министър Десислава Атанасова.

 

„Стандарт": Министри се клонират

По два кабинета - един в София и един в Пловдив, ще имат министрите на икономиката и на земеделието. Той като ведомството на Делян Добрев ще премести сектора си "Туризъм" в Града под тепетата, а Мирослав Найденов вероятно ще "разквартирува" дирекциите по животновъдство и растениевъдство, когато шефовете отиват във филиалите, те ще трябва някъде да "подвият крак", да приемат посетители и подчинени. Към кабинета, естествено, трябва има и секретарка, която да движи делата, докато началникът го няма. Самите министри няма как да си сменят местожителството, защото голяма част от работата им, седмичните заседания на Министерския съвет и парламентарните комисии са в София. Ако се преместят целите министрества, на практика те ще имат не повече от ден-два да прекарват извън столицата.

Кабинет на морето би могъл да си заформи и транспортният министър Ивайло Московски, тъй като "Морска администрация" също ще има нов адрес - Варна или Бургас. От друга страна, тъй като има идея Националната компания "Железопътна инфраструктура" също да отиде в Пловдив, Московски може да си избере къде да си направи втори офис.

 

„Монитор": Гурбетчиите ни масово се връщат от Гърция

Гурбетчиите ни започнаха масово да се връщат от Гърция, установи проверка на „Монитор". Цели семейства от Добрич, работили повече от 16 години в южната ни съседка, се прибраха окончателно. „Там вече не е същото. Работа няма от 4-5 месеца, а и заплатите рязко паднаха", обясниха Елена и Тихомир, които работили и живели с децата си в Гърция 10 години. По същата причина от Атина се завърнала и Милена, която 16 години гледа възрастни хора. „Има българи, които чакат по 7-8 месеца за работа, трупат борчове и после се наемат за по 200-300 евро заплата", каза тя.

 

„Монитор": Патриарх Кирил си тръгна с кутре

Руският патриарх Кирил, който бе на тридневна визита у нас, си тръгна от страната ни с куп подаръци, сред които и 2-месечно кученце. То му бе подарено минути преди отпътуването му в неделя от Светлана Шаренкова - председател на форума „България - Русия" - главният организатор и координатор на програмата за визитата му. Черно-бялото пале, което е родено на 3 март, е от породата „Българско овчарско куче".

 

„Монитор": Чеци планирал бягство в ЮАР

Арестуваният за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина Николай Русинов-Чеци е планирал да замине в ЮАР малко след като тялото й беше намерено на 10 юли 2011 г. Това заяви вчера в Софийския градски съд прокурорът по делото Стефан Рачев. Той се позова на думите на приятел на 35-годишния арестант. Съдия Мими Петрова остави заподозряния в ареста и го определи като агресивен и прикрит човек.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини