От х:

Днес в x:

Крадци прихващат хасковски банкомати, банки блокират карти

Няма как да забележите скимиращото устройство

Част от хасковските банкомати в периферните квартали са компрометирани, защото за тях са закачени скимиращи устройства. Преминалите през устройствата банкови карти са с „прочетен“ пин код, а вече има и източени сметки, научи haskovo.net. За да спасят клиентите си, много банки блокират дебитни и кредитни карти, които са преминали през въпросните банкомати. При опит за теглене на пари, клиентът научава че картата му е „отхвърлена“. Може да я отблокира, но само в банката, в работно време. По празниците естествено банките не работят, както и всеки ден след 17 часа.

За случая предупреди гражданин, който с изненада установил, че няма достъп до парите си и евентуално може да го възобнови, чак след Великденските празници. Възстановяването на достъпа е чрез-смяна на картата/процедурата отнема около седмица/ или смяна на пин кода. Последното обаче става само на банкомат със съответната опция. Добре е да се знае, че през това време картата е активирана и е в риск да бъде източена, ако не се действа бързо.

По неофициална информация, поне половин дузина банкомати са компрометирани със скимиращи устройства. Един от тях е на улица „Добруджа“ научи Haskovo.net. Точното местоположение на останалите е неизвестно, но вероятно сред тях няма от разположените в центъра. За най-защитени се считат банкоматите точно до банки. Освен че има жива охрана през деня, почти всички са под непрестанно видеонаблюдение.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини