От х:

Днес в x:

50 лева за снимка от триногата камера на КАТ

    211 души, превишили допустимата скорост по пътищата на Хасковска област, трябва да си чакат фишовете за глоба всеки момент. Те са засечени само за два дни и половина от новата камера, с която разполага КАТ – Хасково. Данните изнесе началникът на контролната служба главен инспектор Димо Чобанов. Той напомни, че от днес върви и 24-часова операция за контрол на скоростта. Тя започна тази сутрин в 6 часа и ще приключи на 19-ти април в същия час в цялата страна.

    Общо засечените нарушения за превишена скорост на различни места в региона от понеделник до днес са 358. От тях 147 са фиксирани от други мобилни камери, които са в служебните леки автомобили на КАТ.

    За първите три месеца на 2018 година на територията на област Хасково са се случили 69 тежки пътно-транстпортни произшествия със 7 убити и 81 ранени. Това в сравнение със същия период на 2017 година е драстично увеличение, посочи Димо Чобанов.

    Триножната камера, която „изкара акъла“ на много от шофьорите още при първата си поява на пътя между Хасково и Димитровград, е по-добра от техниката, с която КАТ са разполагали досега, защото е с лазарно фиксиране на скоростта, не се лови от антирадари. Съответно може да констатира нарушения едновременно в три автомобила, които се движат успоредно един до друг. Освен това работи безупречно при всякакви атмосферни условия, снима добре и нощем. Заснетите номера на засечените с превишена скорост автомобили се генерират автоматично, което позволява по-бърза обработка на електронните фишове. Димо Чобанов предупреди още никой да не си прави илюзии, че от триножната камера може да мине номер, ако само леко е превишил скоростта. "Дори и с един километър да надвишите допустимата скорост, вече сте засечен“, обяснява Чобанов, но добавя: Целта е не да събираме глоби, а да спасим човешки живот.

    За първите брожения, които се появиха заради местата, на които водачите са засичали камерата- например в храстите край пътя, шефът на КАТ отсече, че тя може да бъде поставена навсякъде, където екипът реши. "Няма никакво значение дали е скрита камерата, ако човек шофира според правилата. Идеята е да се спазва скоростта. Така че камерата не е задължително да бъде поставена на видно място", уточни Чобанов. И дава пример с Франция, където полицията монтирала подобни устройства в кошове за боклук с отвори за обектива им.

    Камерата може да се настрои за снимки от 50 до 300 метра в зависимост от спецификата на мястото, където се поставя. Това е идеята на тази камера – да констатира нарушения там, където физически контролиращите няма как да правят засечки. Така, че единствената възможност за шофьорите да отърват глобата, е да спазват ограниченията за скоростта. „Спазвайки ги, предпазват както собствения си живот, така и този на останалите участници в движението“, казва гл. инспектор Чобанов и признава, че той самият също не е застрахован от снимка, ако се увлече в скоростта. „Камерата не разпознава човека, включена ли е – тя снима.“. Освен това, чрез тази техника се намалява възможността за корупционни схеми. „Няма как да се случи, защото не може да бъде изтрита снимка от камерата, тя отива в сървър в София и там се обработва автоматично. “

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      По
      Порчо
      22 -7
      16:41, 18 апр 2018
      По какъв начин ще стига информацията до водача? Ако например е карал с 51 км/ч, а ограничението е 50 км/ч, как шофьорът ще разбере че е засечен, ако до него не достига фиш или някое друго уведомление?
      • Ха
        ХАСКОВЛИЯ
        31 -2
        19:55, 18 апр 2018
        1. Не вярвайте в полицаи, прокурори и съдии! Вярвайте в Бог! Носенето на пагони и тоги въобще не гарантира почтеност и справедливост! Откакто е възникнало правосъдието, до момента жертвите на узаконено беззаконие, на извратено и превратно ползване на правосъдната власт, на полицейски, прокурорски и съдебен произвол са огромни! Най-светлите и прогресивни хора, които са били духовни водачи на милиони хора, които са определяли човешкия прогрес и възхода на човечеството са били убити чрез съд, като Исус, Сократ, Бруно, Левски, Ганди, Мандела и много други! Убитите „законно“ от съдилищата на инквизицията, военни трибунали, съдилища на диктатори и „избрани на случаен принцип“ и правораздаващи „В името на народа“ в псевдо демократичните държави дали не са повече от убитите при престъпления?!

        2. Не правете уличаващи Ви самопризнания без адвокат! Още по-добре, не говорете нищо без адвокат! Все някак си ще издържите да стискате зъби при полицейското задържане, което не може да е повече от 24 часа!

        3. Преди да подпишете какъвто и да е документ, го прочетете внимателно и ако нещо не Ви е ясно – не подписвайте! Никога не се отказвайте писмено от ваши права!

        4. Когато сте в учреждение и искате нещо, на което имате право, не се поддавайте на манипулации на чиновници, полицаи, прокурори и съдии, които Ви увещават, да се откажете от искането си или да дойдете друг път! Щом законът Ви е дал право – никой от тях не може да Ви го отнеме!

        5. Никога не се предавайте при първия неуспех! В България истините се доказват трудно, особено неудобните и грозните! Правата се признават още по-трудно, особено когато те са против интересите на тези, които са длъжни да ги признаят и уважат! Голяма част от истините и правата се признават след много борби и ядове, чак на третата инстанция или дори след нея – от Съда в Страсбург!

        6. Не забравяйте злото и никога не прощавайте, освен на деца, жени и идиоти! Особено на лицемери, предатели, душмани и изедници с власт!

        7. Борбата срещу злото, душманите и народните иэедници е вечна и е през целия ни живот! Затова докато сте жив, трябва да сте силен, смел и в пълна бойна готовност! Учете децата и внуците си да са бойци, за да не са роби и слуги! Не се срамувайте и споделяйте със всички това което Ви е причинено от хора злоупотребяващи с дадената им власт, особено ако те са полицаи, прокурори и съдии, за да го знаят и да се пазят, за да не се мултиплицира злото!
    • 2
      Ня
      Някой
      21 -4
      16:51, 18 апр 2018
      Хахах това че не може да бъде засечена такава камера е пълна глупост.
    • 3
      Фа
      фалшиво заглавие
      25 0
      16:59, 18 апр 2018
      Ало писателя, не видях връзка между заглавие и статия. Кой и кога, и защо ще плаща 50.00лв. Другото си е просто някакво писание, можеше и с друго заглавие.
    • 4
      Ху
      Хулиган
      22 -4
      17:44, 18 апр 2018
      Ха ха ха 50 лв ще са за тези дето карат с 51 км/ч. Това, че тази камера не се засича от антирадарите е болна фантазия на катаджиите. Ще ги разочаровам. Проверено. 😎
    • 5
      Bg
      BG
      13 -4
      18:07, 18 апр 2018
      Двама е нарушение без шапки .
    • 6
      Гр
      гражданин
      13 -4
      20:05, 18 апр 2018
      въпрос към мишките от кат които се крият по храстите, къде мога да си проверя километража дали отчита правилно. да си го калибровам?
      • Аб
        абвг
        12 -8
        21:10, 18 апр 2018
        При лекар-офталмолог.

        С поздрави: Пътна полиция Хасково!
    • 7
      Sn
      Sniman
      20 -3
      20:49, 18 апр 2018
      Защо шефа на КАТ е застанал мирно с шапка на главата, а на старшината не му пука?
      • Ал
        ала бала
        11 -2
        21:53, 18 апр 2018
        И аз това се чудя
    • 8
      Ho
      Hot
      13 -3
      21:42, 18 апр 2018
      Ще ги напече слънцето ако стоят цял ден така да си снимат с тая камера
    • 9
      Ча
      Чапразов
      21 -2
      02:12, 19 апр 2018
      Вместо да се крият зад храстите като лалугери, да вземат да сложат камерата и да снимат по Раковска как се карат мотори на една гума поне със 150 км. в час при наличие на ограничения от по 40 км.!
      • По
        Потрес
        4 0
        12:39, 21 апр 2018
        И да шума от моторите да вземат да следят. А Раковски е много добра идея да застанат, но защо не го правят е въпроса?
    • 10
      Сл
      случаен
      0 -1
      12:29, 2 авг 2018
      Спестете пари от глоби http://zello.me/k/fBXnV
      Това е Zello канал,чат с говорене и не е необходимо да пишеш а натискаш един бутон и говориш или съответно слушаш за Куки и Актуална пътна обстановка.
    Последни новини