От х:

Днес в x:

Тракийци подредиха изложба спомени за своите младини и предци

    Спомени за младините, за отминали години, за тегобите и радостните моменти, преживени от предците им, подредиха в залата на дружеството си членовете на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково.

    Фотосите са от личните архиви на фамалиите и разказват за живота на бежанците от Беломорска Тракия, запечатали са и моментите от установяването им в Хасковския край.

    Снимки от фронта, изпратени към близките с послания, фотоси, които разказват за весели моменти от екскурзии, или пък друга серия, по която може да се проследят модните тенденции от началото и средата на миналия век, са извадили тракийските потомци от албумите си, за да споделят историите им с приятелите си от дружеството. Някои са донесли и нотариалните си актове, които свидителсват, че бабите и дядовците им са били собственици на земи в Беломорието.

    Изложбата е посветена на Деня на Тракия, който се отбелязва всяка година на 26-ти март. На този ден се чества подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. 

    “ Има един популярен израз, който се е изписвал на снимките, изпращани отдалеч към близките: Един поглед-хиляди поздрави! Но аз бих го перефразирал така: Един поглед -една история. Защото тези снимки разказват историята- жива и неподправена. Затова решихме да отбележим този ден чрез снимки, защото чрез тях можем да напомним на днешното поколение и на следващото, че трябва да обичат своята държава, така както са я обичали и пазили предците ни.“, каза при откриването на изложбата председателят на хасковкото тракийско дружество Кирил Сарджев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини