От х:

Днес в x:

Преди 8 г. МОСВ предупреждава за наводнения след покриването на реката в Хасково

Преди 8 години, през 2006-а, с официално писмо Министерството на околната среда и водите предупреждава за наводнения и катастрофални последствия при покриването на река Хасковска. То е подписано от зам.-министъра Любка Качакова и е адресирано до тогавашния областен управител Райна Йовчева с настояване за спиране на подобни проекти, свързани със застрояването над коритото на реката. Според министерството това застрояване представлява “безпрецедентно грубо нарушение на Закона за водите”.

Още през 2002 година, когато идеята за покриването на коритото придобива публичност, по заповед на министъра на МОСВ е проведена среща в областната администрация. “На тази среща всички присъстващи длъжности лица от община Хасково са били запознати с основните проблеми и с риска от катастрофални наводнения”, пише в писмото от министерството.

Изказаните на тази среща експертни мнения, документирани в доклад до министър Долорес Арсенова, са категорични:

Изпълнените хидроложки и хидравлични изследвания на корекцията на река Хасковска в зоната между моста при зала “Дружба” и моста зад Здравната каса показват, че при определени максимални водни количества (200-годишна вълна) съществува реална опасност реката да прелее и да наводни участъка на моста”, пишат от МОСВ. (Проучванията на експертите са от 2002-а, когато е актуален този покрит участък от реката – б.а.)

В писмото се цитира още и мнението на експертите, че “не е направена оценка на влиянието, което биха оказали съществуващите покрити участъци нагоре по реката, особено по отношение на моста, намаляващ значително сечението на реката”.

Това писмо от МОСВ остава без последствия. Нещо повече, тогавашният областен управител Райна Йовчева си спомня, че само месец след получаването му пристигнало друго, също от МОСВ, но с точно обратното становище - че губернаторът не може да се меси в делата на общината. Според Йовчева с писмото си Любка Качакова иска от областния управител да направи нещо, на което няма право по закон – да спира строежи. “Областният управител може да спира само решения на Общинските съвети, но не и строежи. В този случай единственото, което сме можели да направим, е да препратим това писмо до общината и сигурно сме го сторили”, допълни Йовчева.

Застрояването на реката е било проверявано многократно през годините от РДНСК, както и от ДНСК, като не са били установени нарушения на закона при строителството.

Haskovo.net припомня, че покриването на реката бе съпътствано от многобройни подписки, писма и сигнали до различни държавни органи, включително съда и прокуратурата. Имаше и няколко съдебни дела. Основен предмет на спора обаче бе дали става дума за държавна или за общинска собственост. Становището на общината бе, че не става въпрос за река, която по закон може да бъде само публична държавна собственост, а за канал, “хидротехническо съоръжение”.

Не може да не правят впечатление абсолютно противоречивите становища и мнения по въпроса от различните инстанции. Факт е обаче, че на 25 октомври реката преля и наводни десетки сгради, пострада имуществото стотици граждани и фирми, точно според предупрежденията на експертите на МОСВ отпреди 8 г. При това в по-мек вариант, защото според метеоролозите за десетина часа срещу събота количеството дъжд в района е било около 140 литра на квадратен метър. За сравнение при бедствието в Бургас са се излели 220 литра на квадрат. Ако това се бе случило в Хасковско, последствията навярно биха били катастрофални.

Тодор Кръшков  

Писмото от МОСВ, подписано от Любка Качакова

Строежът на носещите колони в коритото на реката

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (43)

  • 1
    Ин
    Инженер
    130 -4
    16:15, 28 окт 2014
    На всички е ясно , че формулировките " река " и " изкуствен канал " са само формални , за да се избегне забраната за строителство над реката и кмета да си прибере рушвета. За водата си важат нолмалните хидро - технически и физични закони - има препятствие - прелива. Няма препяствие - ускорява течението и се отича. Всичко друго е едно - алчността на кмета
    • По
      Порчо
      102 -1
      17:18, 28 окт 2014
      Добре бе, това застрояване било "безпрецедентно грубо нарушение на Закона за водите". А има ли някой глобен, следствен, осъден и прочие? Аз ако отида и си построя къща по средата на площада, нали ще дойдат, ще ме глобят, ще я бутнат и ще ме накарат да платя бутането и извозването? А ако се инатя, могат и в затвора да ме вкарат! (Ако не съм ****** де!) Защо законите не важат за всички еднакво?
    • Бо
      Бог високо цар далеко
      57 -1
      17:30, 28 окт 2014
      Ключовата дума е БУТАМ. Трябва да буташ за да не ти бутат.
    • Df
      dfg
      20 -2
      09:49, 29 окт 2014
      Ама кмета каза ,че нямало наводнение........май за Тасос е говорил!
  • 2
    Шп
    шпигелглас
    49 -5
    16:37, 28 окт 2014
    От това което е изнесъл кръшков пък и от 25 годишния преход ни е ясно че кучетата си лаят а кервана-----От друга страна пък кмета който никога никого не слуша си прави каквото си иска Елементарните начини за възпитание казват когато кученцето изпълнява му се дава захарче когато не изпълни се наказва В българия този метод не важи Да са обесили костов пеевски софиянски бакърджиев надежда михайлова кобурготски меглена кунева и тн и тн Така че тези които си патиха да му мислят за в бъдеще делото по спасяването им ще бъде само в техни ръце Аз живея на 7 хетаж и хич не ми е през к ---
    • Км
      кмет
      60 -2
      16:39, 28 окт 2014
      Ти си живей на 7-я етаж. То е достатъчно да падне първия.
    • Nq
      nqma takava darjava kato bg
      2 0
      12:54, 29 окт 2014
      e natakiva kato sedmiqt etaj ,deto n egi ebe i si gledat v tqhnata panela , zatova sme na tozi xal nqma saedinenie nqma sila sram sram sram
  • 3
    Км
    кмет
    62 -5
    16:37, 28 окт 2014
    Беше подходящ момент нашия кмет да се удави във реката. Уви мал шанс. Съжалявам че издържаха колоните на застроената река, трябваше всичко да помете водата. Поне щяхме да се отървем бързо от застрояването. Сега ще чакаме следващия порой и следващия скъсан язовир. Аз също съм от пострадалите и на никой не го пожелавам.
  • 4
    Aa
    aaaaaaaaaaa
    80 -1
    17:07, 28 окт 2014
    От тук нататък ще е така!като никой не търси сметка и отговорност на узунджовеца ще е така!даже го избирате отново за кмет!само не ми говорете че го избират циганите!!!нима в хасково циганите са повече от нас българите!?ако е така значи като се каже,че хасково е цигански град,нямаме право да се сърдим!виж на циганите не им дреме че имало застрояване по реката и че на някой му се наводнила къщата или стоката!нали улицата вече е асфалтирана!за сметка на това вие сте наводнени!на всекиму според заслугите!!!а защо не питахте дерибея къде е бил по време на аводнението!?
    • Го
      Голям Балама
      71 -3
      17:12, 28 окт 2014
      Трета година Ви пиша, че в Хасково, почти не останаха хасковлии. Хасково не е това, което беше. това е град със затихващи функции...като България - държава със затихващи фунции.
  • 5
    Ст
    стоянов
    56 -8
    17:43, 28 окт 2014
    Някой съмнява ли се в повече от топлата връзка между Йовчева и кмета?Цялата й политическа кариера се дължи точно на това.Защо тогава се учудваме от тази далавера?Тя е нещо много малко в сравнение другите подобни практики между тях двамата.Иначе как така една учителка и посредствен лекар ще успеят да постигнат това което притежават.
    • Бе
      бежанов
      29 -5
      19:55, 28 окт 2014
      Че Йовчева и кмета са в добри отношения, е обществена тайна, но нека напомня, че точно тя като областен управител спря и вкара в съда решението в общината да не се обслужват граждани със задължения. И съдът го отмени. Кметът и досега си го прави, но трижди незаконно.
    • Хм
      Хм
      6 -11
      01:42, 29 окт 2014
      И аз знам нещичко без да защитавам този или онзи.... Виж коментара
  • 6
    Св
    Светлозар Младенов
    13 -48
    18:06, 28 окт 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 12
      123
      41 -5
      18:08, 28 окт 2014
      светлозаре това не е раздел ТЪРСЯ РАБОТА моля те
    • Им
      Има още хасковлии
      35 -3
      19:04, 28 окт 2014
      Кой ти е казал, че паркингите са ниски? Колоните им са поставени неправилно. Двата моста на С.Илиев, лека му пръст, са направени много по-смислено, а най-неграмотното и безсмислено строение е под покрития пазар и паркинга между него и зеленчуковия. За това точно там беше най-голямата стихия.
    • Ин
      Инженер
      34 -2
      21:33, 28 окт 2014
      Не е така. Обърни внимание , че водата се е забриждила на моста на Освобождение. Нивото се вдига и се разлива в района на промишления пазар от двете страни на реката по бул. България в посока Климент и покрай пазара.След това тази СЪЩАТА вода , както се вмижда на първата снимка се влива обратно от България в реката срещу театъра , част от нея изтича покрай бизнес центъра и залива зоната около съда , но НИКЪДЕ по-надолу реката не прелива повече.Имам видеоклип как водата тече по булеварда покрай бизнес центъра към Нелина.Имаше момент , когато водата в реката между големия паркинг на промишления пазар и зеленчуковия , след мостчето в началото на Оборише беше по-ниска от водата ат двете страни по България до Младежкия център и ул. Кавала. Така , че водата наистина беше много , дъждът наистина беше пролимен , водосбора е голям , но щетите щяха да са по-малки , ако не беше застрояването на реката и най-вече многобройните носещи колони на паркинга на промишления пазар , който никой не ползва.
  • 7
    Из
    Извинете,
    34 -2
    18:16, 28 окт 2014
    но това на предпоследната снимка не е ли моста пред градската градина?Вижда се че реката още там започва да прелива.На една от по-раншните снимки от деня на наводнението,се вижда че Хасковска река е много пълноводна още на влизането си в града-това,заедно с рибиките в складовете,показва че има прелял язовир/рибарник.Застрояването на реката е влошило още повече положението...Ред е на съдебната власт-поне веднъж някой трябва да бъде виновен/осъден!
    • Mo
      Molia
      8 -2
      19:32, 28 окт 2014
      To4no obratnoto, vijda se, 4e vodata ne preliva, vupreki 4e se udria v mosta. Na platnoto nqma voda i avtomobilite se dvijat spokojno.
  • 8
    По
    Помня
    8 -32
    18:32, 28 окт 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Им
      Има още хасковлии
      36 -3
      19:00, 28 окт 2014
      Това да не е онзи паметен ден, когато събу цървулките и нахлузи кундурките? Реката никога нямаше да излезе от коритото, дори да прелее, ако циганьорщината пазари и паркинги над реката не съществуваше. Това са узунджовски мераци. Ако не знаете с. Узунджово си е пазарджийско от Османската империя.
    • Ан
      антимишок
      28 -1
      19:22, 28 окт 2014
      сигурно смрада който се носи покрай покритата част на реката през пролетта и лятото ти напомня за родната кочина?!няма лошо,всеки има право на различен вкус,лошото е че дебилите като тебе станаха повече от хората в този "град"!
  • 9
    27
    274883
    38 -1
    18:34, 28 окт 2014
    В нашия град няма дух. Няма как да има място за нормални хора в град, чийто кмет го избират циганите в махадала и чиновниците му в администрацията и общинските предприятия. Е вече циганите си имат и депутат.
  • 10
    Аз
    Аз
    11 -15
    18:37, 28 окт 2014
    Не зная колко е законно или не е застрояването над... Виж коментара
    • Им
      Има още хасковлии
      11 -2
      19:11, 28 окт 2014
      Реката е спряна от стена и прииждащите талази няма как да не излязат и по-нагоре по течението. Това вече е язовир. Реките в целите Източни Родопи са опасни заради големия си водосбор. Един скъсан микроязовир може да подсили, но не да създаде този проблем.
  • 11
    Да
    дани
    42 -3
    19:14, 28 окт 2014
    не само че сте прости хасковски кауни ами вкарахте и депутат сина му .............плюете а после си ги избирате наново същите ей прост народ
  • 12
    Ян
    Янко Митев
    13 -31
    19:18, 28 окт 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ни
      Никола Борисов
      19 -1
      19:25, 28 окт 2014
      Хайде влезте и снимайте утре под моста на Освобождение и после да давате оценки!
    • Ми
      митьо янков
      26 -1
      20:35, 28 окт 2014
      Ми как да прелее, където има застрояване, като има плоча отгоре? за малоумни ли ни мислиш? Естествено че няма прелее там, където има капак. Ще заобиколи
  • 13
    17
    1722
    14 -1
    20:59, 28 окт 2014
    Моля реформирайте реката!!
  • 14
    11
    1111
    31 -5
    21:12, 28 окт 2014
    Не зная какво прелива ,какво залива ама така ли не се намери за толкова години, някой от някъде да го осъди този нагъл наш мошеник-КМЕТ, дето и ла***то си навря в политиката.За алчността му безгранична нека да го съди този отгоре! Искрено му го желая!
  • 15
    Zn
    znaiko
    6 -11
    07:02, 29 окт 2014
    dran.dran,dran.......o6te li ne wi stana qsno 4e m... Виж коментара
  • 16
    Ku
    kur40
    1 0
    07:48, 29 окт 2014
    az iskam da go na4ukam na taia dinevska tuka v riosv deto se ebe s 6ofior4eto na slujbata stra6ni svirki pravela
  • 17
    77
    777
    18 -2
    09:22, 29 окт 2014
    Ако е останала поне малко държава,трябва да има наказани.не може все да няма виновни.внимавайте управници ,народа е настръхнали скоро ще ядете тоягите.
  • 18
    Ek
    ekolog
    1 0
    09:39, 29 окт 2014
    Na dinevska ot riosv da i go dam v jabe6kata usta az 4e bila maistorka vikat
  • 19
    Па
    пагане
    5 -2
    10:38, 29 окт 2014
    "На високи постове стоят малки хора, а на ниски постове - големи хора!"/Христо Ботев/.
    Ние, в ниското, кога ще докажем, че сме големи??? Само на думи ли???
  • 20
    Ek
    EKOLOG
    1 0
    10:53, 29 окт 2014
    Na dinevska da i go dam v jabe6kata usta
  • 21
    На
    наблюдател
    6 -1
    14:19, 29 окт 2014
    Вижте какво мили съграждани няма какво да си пишем на пусто. Истината е една нито един глас на кметските избори за ******а Георги.
    • Co
      Columbo
      1 -3
      15:58, 29 окт 2014
      30 човека от сайта срещу 3000 гласа от Република?!Как не ви омръзна да пишете!Бягайте от този град-оставете пенсионерите,циганите и Кмета-да се оправят!Продавайте всичко-само един живот имате!Какво ми пишете по тия форуми и дигате палци?
  • 22
    Га
    Галъп по калъп!
    0 0
    08:16, 30 окт 2014
    Ех...Уважаеми хасковлии,предстои следващо наводнение,за което трябва да си купите шалвари,чалми и фереджета.А кмета го пиши бегал...
  • 23
    Не
    Непокиста
    0 -2
    09:08, 30 окт 2014
    Реката преля и щеше да прелее пак и да не беше застроена-
    Скъсването на яз.Сираково е причината.
    Дъжда който валя е 10 см като количество а тук водата стигаше до 1м това са кубици вода които на са събрани от дъжд.
    Два часа след скъсването на стената нямаше вече вода въпреки че продължаваше да вали!
  • 24
    На
    Наблюдател
    5 0
    09:48, 30 окт 2014
    Защо всички мълчите за Юджел Атила? Когато трябваше гласовете на ДПС съветниците на кмета Атила беше най-активен и в замяна получи дар от кмета-да настрои реката.Управление НДСВ-ДПС и след натиск над министерката обратно писмо от София!Проверете за още разрешителни над реката има и други Депесари.............
  • 25
    Ле
    лео
    3 0
    12:55, 30 окт 2014
    Докато избирате тъкъв нагъл и алчен кмет така ще е
Последни новини