От х:

Днес в x:

Спипаха незаконни „подаръци за приятели“

Победоносният ход за запушване на дупката в хазната от 1 млрд. лева, обещано от Ваньо Танов продължава.

Всеки, който следи митническата статистика, би изкоментирал, че такъв лов за акцизни стоки, който се наблюдава през последните месеци, времето от което Танов стана новия стар митнически шеф с одобрението на служебното правителство, не е имало.

Стопираните опити за внос на цигари и разкрити количества алкохол, гориво, тютюн без платен акциз, и с неясен произход, буквално се бият в изместване на по -стари съобщения за хванати такива на официалната страница на митническото ведомство.

Две са обясненията за рекордните количества през последното тримесечия, които надхвърлят спрените за целия период от началото на годината до септември- или Ваньо Танов е много кадърен в работата си, или пък българските митничари са станали по-бдителни и са задобрели като професионалисти.

Последният случай на заловено количество незаконни тютюневи изделия на най-голямото ГКПП на Балканите Капитан Андреево наброява 2 380 кутии и 9.5 кг тютюн за пушене.

Те са разкрити в трима приносители при три отделни случая.

При първия случай e образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор при Митница Свиленград срещу 33 годишен мъж, турски гражданин. Той влязъл в страната от Турция с лек автомобил с турска регистрация. В колата пътували съпругата му и двегодишното им дете. Митническите служители отклоняват автомобила за щателна проверка, при която под седалките, във фабрични кухини и в личния багаж са открити общо 740 кутии цигари без бандерол от различни марки. Той обаче не могъл да отговори смислено на резонния въпрос на инспекторите защо„подаръците" са старателно укрити в тайници в колата.

явно фразата „за приятели в България“ набира популярност сред контрабандистите, той като тя е употребена и от другият заловен нарушител 32-годишна дама, пътуваща в автобус, от Турция за България. „Подаръци" тя подредила съвсем хладнокръвно в три найлонови чанти.

При третия случай митническите служители откриват 9.5 кг нарязан тютюн за пушене. Тютюнът, опакован в 6 найлонови пакета, бил укрит в личния багаж на румънски гражданин, който влизал в българско с колата си заедно със съпругата си. Количеството е достатъчно за свиване на близо 9 500 къса цигари, изчисляват спецовете от митницата.

По последните два случая работят разследващи митнически инспектори. Образувани са досъдебни производства срещу пътничката в автобуса и шофьора на румънския автомобил.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    По
    Порчо
    20 -4
    13:54, 14 окт 2014
    Това сигурно е някаква шега. 9 кг. тютюн и 2 хиляди кутии!!! Направо къртите миФки! Хвала! Хвала на такъви лоФци! А какво става с тировете, които минават с контрабанда?
    Ако разгледаме отчетите на Агенция Митници, не виждам някакво драстично увеличение на събираемостта! Просто има минимално увеличение, но то е по-скоро от сезонноста.
    • :)
      :)
      6 0
      15:08, 14 окт 2014
      Сигурно не е от сезонността... сигурно е от циганското лято...
  • 2
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    8 -2
    20:11, 14 окт 2014
    Ний патки пасем и хабер си нямаме от нищо...да е.. Мамицата ви мръсна и долнопробна.партийнате ви каси съсипаха държавата и всичко.боклуци с боклуците мръсни...

Още новини

Последни новини