От х:

Днес в x:

В Китай взимат iPhone 4S без пари

China Telecom Corp., третият по големина оператор в Китай, започва от днес да продава последния модел iPhone, предаде Bloomberg.  16-гигабайтовият модел на iPhone 4S струва 4988 юана (790 долара) в онлайн магазина на Apple, или повече от две месечни заплати на средностатистическия работник в Китай. China Telecom ще използва субсидии, за да привлича абонати, заяви миналия месец операторът, допълвайки, че нови клиенти с тригодишен абонаментен договор могат да получат безплатно телефона с месечни планове от 289 юана.

Пускането на пазара на iPhone вероятно ще повиши разходите за субсидиране на оператора с 19% до 24,1 млрд. юана (3,8 млрд. долара), казва Ален Лин, анализатор в BNP Paribas Securities Asia в Хонг Конг. Тази седмица анализаторската му компания намали препоръката си относно акциите на China Telecom до "задържане" от "купуване", позовавайки се на разходите за насърчаване и промотиране на устройството от висок клас. „Пускането на пазара на скъпи устройства като iPhone 4S крие краткосрочен риск за рентабилността, като се имат предвид възможните високи разходи за субсидиране на мобилните телефони", заяви Лин на 6-и март в писмо до клиентите. „Последните настроения на пазара не са добри за China Telecom. Ние вярваме, че скоро пазарът ще измести фокуса си към разходите“. Apple вече има договори с два от трите най-големи оператора. Досега iPhone можеше да се купи от обектите на China Unicom, която предлагаше iPhone от октомври 2009 г., а новия модел започна да продава от януари. China Unicom има 43 млн. клиента към края на януари.

Пазарният лидер China Mobile, с повече от 600 млн. клиенти, засега не разполага с подходящата технология, за да разпространява iPhone. Клиентите му са ограничени до ползването на стандарта 2G, тоест GPRS и EDGE, ако ползват вносен iPhone. Устройствата, които не са произведени специално за китайския пазар, не могат да поддържат местния 3G стандарт TC-SCDMA.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини