От х:

Днес в x:

50-годишен се обеси заради немотия. Роми товарят 100 бона на ВиК. Преглед на регионалния печат

"Заради немотия, 50 годишен си сложи въжето", заглавие в "Хасковска Марица. Янаки Христакиев бил добрякът на любимешкото село Вълче Поле. Обичан и уважаван от съселяните си, той обаче бил кръгъл сирак, останал и без свое семейство. В добавка-закрили селската фурна където работел, после го съкратили като полски пазач. Накрая мъжът останал съвсем без пари. Във фаталния ден/понеделник/ оставил GSM-а и касетофона си на свои приятели и се прибрал в къщи. По едно време другарите му се усъмнили, че става нещо и го потърсили в тях. Намерили го обесен на втория етаж.

Звучи като сюжет за житейска трагедия. Ама е истина и става все по-често.

Още заглавия от кримистраницата на вестника-"Свидетелката Радка на Черния Великден-в Италия". Призована като свидетелка по делото Черния Великден е в Италия и няма намерение да се връща в България, дори и заради съда. Днес от прокуратурата ще искат името на Радка да бъде заличено от списъка със свидетелите, тъй като показанията и не се отличават съществено от показанията на другите свидетели.

Делото Черния Великден, е за зверската катастрофа миналия Великден в Симеоновград, при която бяха убити на място 6 деца. |Подсъдими са пияният шофьор и неговият братовчед който му предоставил автомобила.

"С 2 бона глобиха собственик на куче, нахапало дете" Миналата година питбул нахапа зверски детенце и му причини 12 шева на подбедрицата. Кучето бе умъртвено лично от стопанина, а липсата на повдигнат граждански иск говори, че семейството на детето и собственикът на кучето Христо Христов са се разбрали за обезщетения без съд.

За какъв дявол и държавата иска да си вземе парите в тази драма не ми е много ясно. И двете страни са преживяли драма-пострадалото дете и стопанина който лично умъртвил кучето си. Всеки който е отглеждал някаква живинка вкъщи знае, че е като близък човек. Плюс това, стопанинът е един от малкото, които още от първия ден поеха отговорност за инцидента, за разлика от други кучкари, които дори са измислили цяла система в която всички-от деца до възрастни са потенциални провокатори на техните кучета. Христо поема отговорност и си признава вината и хоп 2 бона глоба плюс 2 години пробация. Сигурно ако кучето му не бе регистрирано и се бе направил на ударен за въпросния инцидент, нямаше да могат да го пипнат с пръст.

"Бизнесът залага на свиване на разходите", водещо на стр. 2. 94 % от фирмите имат забавени плащания, сочи проучване на българската търговско промишлена палата. Плащанията са към доставчици, партньори, търговски контрагенти, служители. И тази задлъжнялост нараства.

"Срутиха първите къщи в Бисер хората потънаха в плач" водещо от първа страница. Започна разчистването на 51 къщи от село Бисер, официално обявени за негодни за обитаване. Хората обаче не сдържаха сълзите си, виждайки как целия им живот отива под багерите.

"Общината прецака инвалидите с 1000 лв", от първа страница. По доста изтърканата вече тема се оказало, че не само, че инвалидите не са получили пълния размер на гласуваната субсидия от  15 хиляди лева за миналата година, ами получената малка част от 2 500 лв е с 1000 лв по малка от полученото от другите два клуба-на слепите и диабето болните, които са взели по 3 500. Въпреки че клубът на хората с увреждания е по-многоброен и има социална кухня. Данните бяха изнесени от общински съветници на БСП. От общината отговарят, че разделили налични 2 хил лева на два клуба, вместо на три. Защо са пропуснали единия, репортерите на вестника трябвало да питат писмено по каналния ред.  Едва ли някой ще се позаинтересува, след като май и самите потърпевши не се интересуват.

"Респект 93 с нови къщи от 60 до 120 квадрата" чело на "Новинар Юг". Пак по темата Бисер. Старозагорска фирма представя безплатно архитектурни проекти и планове на бисерчани. Руините в село Бисер ще бъдат разчиствани до 8-ми март.

"Отпушиха жп линията към Турция", "Почетен знак за комисар Вълчев" още заглавия по темата за наводнението, на първа и втора страница.

"21 годишен социопат заклал Георги до Крум". 21 годишния социопат е Станимир Колев от Димитровград, който казал пред полицията, че него ден-21-ви февруари искал да убие някой бездомен мангал. На мушката попаднал 67 годишният Георги Минков, родом от Димитровград, който обитавал постройка край село Крум. Станимир го заклал хладнокръвно и без причина. Извършителят, първоначално отричал да има нещо общо със случая, но го подложили на детектора на лъжата и това пробило защитната му версия. Още повече, че в него бил намерен и ножът с който било разпорено гърлото на Георги.

"Изток" виси със 100 бона на ВиК Димитровград". Толкова са просрочените задължения на ромите от квартала към местното ВиК, алармира управителят Станимир Евтимов. Той поискал среща с кмета Иво Димов, защото положението вече било нетърпимо. В квартала имало много незаконни къщи, но когато ВиК откаже да им достави вода, местинте масово отваряли хидрантите и от улиците бликвали фонтани. С питейна вода се миели коли, полива се, перат, къпят се. И нито стотинка към ВиК. Нали има будали които плащат.

Дружеството се заканва на мащабна наказателна акция когато се постопли времето. Интересното е че същото е дереджето в хасковския квартал Република. Само дето за там никой не дава официални данни, колко са просрочените задължения, въпреки нееднократни журналистически въпроси. По време на наказателните акции, се посочват само най-големите длъжници.

Между другото, в Република отдавна е нямало наказателна акция на ВиК. Може пък ромите да са почнали да си плащат.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини