От х:

Днес в x:

Nokia пуска още по-евтин смартфон с Windows Phone

Nokia ще пусне на пазара смартфон базиран на платформата Windows Phone на цена от 189 евро през второто тримесечие на тази година. Това обявява финландската компания по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, който се провежда от 27 февруари до 1 март. Така Nokia се надява да се конкурира с евтините умни телефони, които използват операционната система Android на Google.

Новото устройство носи означението Lumia 610 и ще е 30% по-евтино от настоящия най-евтин модел, базиран на платформата Windows Phone на Microsoft. По този начин Nokia се надява да привлече нови потребители на умни телефони.

"Цената го прави много конкурентен на ниския клас устройства с Android", коментира Каролина Миланеси, вицепрезидент в изследователската фирма Gartner, цитирана от агенция Bloomberg. Според нея телефонът ще бъде атрактивен за мобилните оператори, защото ще изисква по-малка субсидия, за да бъде пуснат на още по-атрактивна цена за потребителите. "Набираш инерция, после увеличаваш обема на продажби и накрая създаваш интерес към своята екосистема", коментира Миланеси стратегията на Nokia.

През октомври финландската компания показа своите първи смартфони базирани на Windows Phone. Макар да реализираха продажби от над 1 млн. устройства от тогава до началото на 2012 г. потребителите продължават да ги игнорират за сметка на смартфоните с Android. Apple също увеличи пазарния обхват на своите продукти, като пусна на по-ниски цени своите стари модели iPhone.

Microsoft оптимизира своята операционна система Windows Phone да изисква два пъти по-малко оперативна памет, което позволява да се използва по-евтиния чип на Qualcomm 7X27A. Така Lumia 610 ще може да използва най-новата версия на платформата – 7.6 Tango, като същевременно да разполага с по-слаб и евтин хардуер.

Nokia представи през октомври първите си два модела, базирани на Windows Phone – Lumia 800 и 710. Цената на първия модел без субсидия е около 485 евро, докато вторият – 270 евро. Финландският гигант се очаква да пусне на пазара и трети модел с Windows Phone – Lumia 900, който е първият 4G смартфон на компанията. Той ще бъде достъпен от март, засега в САЩ и то само в мрежата на оператора AT&T. Lumia 610 ще бъде най-ниският клас от серията смартфони и съответно най-евтин.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини