От х:

Днес в x:

Кметът ще съди МВР, искали му отпечатъци от пръстите

Кметът готов да атакува МВР

Кметът на Хасково Георги Иванов ще съди МВР Хасково за превишаване на права. Това обяви самият той на пресконференция днес.

Гневът на градоначалника бил предизвикан от две наказателни постановления, за 100 и за 500 лева, които му били връчени вчера. Първото било за неявяване в МВР, а второто – за отказ да бъде регистриран в полицията.

„Не си спомням да не съм се явявал“, коментира първото постановление Иванов. Втората глоба обаче той определи като съвсем тенденциозна. От МВР поискали да му направят полицейска регистрация по досъдебно производство, което всъщност е било прекратено, по думите на кмета. Става въпрос за раздута, според прокуратурата, сума за разчистване на терен за БИЛЛА, платена от кмета на наета за целта фирма. Според обвинението градоначалникът е облагодетелствал трети лица, като е платил повече, отколкото е струвала работата. С постановление на прокурора Петър Мидов от 6 януари тази година обаче делото е било прекратено, защото не успели да докажат вина.

„Искат ми полицейска регистрация по обвинение, което впоследствие е било оттеглено. А по закон имам право да откажа. Никога досега не са изисквали такава регистрация, въпреки че срещу мен имаше много дознания и съдебни дела “, коментира кметът.

Справка в закона за МВР обаче показва обратното. Член 59 гласи, че полицейска регистрация се прави „при привличането на обвиняем за умишлено престъпление“. Регистрацията включва снемане на лични данни, дактилоскопия (пръстови отпечатъци), фотографиране и при необходимост ДНК проби. Законът е категоричен: „Съгласие на лицата не се изисква. При отказ те се изземват принудително“.

Според Наредба I от 17.03.2011 г. полицейската регистрация задължително се актуализира, ако са изминали повече от 3 години от последното снемане на данните.

Според запознати със скандала кметът Георги Иванов е подписал в присъствието на адвокат декларация, че отказва полицейската регистрация.

На практика нарушението е на МВР, които не са направили такава регистрация още при първото привличане на Георги Иванов като обвиняем, коментираха юристи.

От прокуратурата пък припомниха, че кметът е в списъка на лицата с две и повече висящи дела, който бе направен преди време. По повод този списък окръжните обвинители бяха обект на проверки от апелативна и Върховна прокуратура.

Към настоящият момент срещу Георги Иванов има две висящи досъдебни производства, уточниха от окръжна прокуратура. Едното е за хотела на сина му на Кърджалийска, а другото – за ощетяване на общината с лихви заради неплатени суми на няколко фирми. Третото дело - за БИЛЛА, е в вече в съдебна фаза.

Градоначалникът бе категоричен днес, че до края на седмицата ще подаде жалба в прокуратурата срещу действията на МВР Хасково.

„Не знам какви действия ще предприемат колегите от отдела за регистрация, за да изпълнят изискванията на закона“, отговори на въпрос на Haskovo.net Ангел Цанков, шеф на „Охранителна полиция“, който е подписал двете наказателни постановления. Той каза още, че не се притеснява от проверката на прокуратурата по повод жалбата на кмета. „Проверявали са ни много пъти“, допълни той.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини