От х:

Днес в x:

Връзките в здравния "Oктопод"

Ексклузивното разследване на TV7 показа как голяма българска фармацевтична компания продава в пъти по-скъпо лекарства на НЗОК в сравнение с цените, на които се продават в съседните Сърбия и Турция. След излъчване на материала държавата беше разтърсена от скандалното разкритие.


TV7 потърси и позицията на Огнян Донев, изпълнителен директор на въпросната фармацевтична компания. Става въпрос за "Софарма". Въпреки скандала той не се притесни да организира тържество. 

В началото Донев обори твърдението, че лекарствата в Сърбия и Турция са по-евтини. След това си призна, че в Турция медикамент на "Софарма" се продава е първото регистрирано българско лекарство и затова е по-евтино.

Не познавам Гергана Павлова, каза Огнян Донев. По думите му пазарният дял на "Софарма" в България е 5,17%.

TV7 обаче припомни на Огнян Донев коя е Гергана Павлова и как защитава неговите интереси.

Потърсихме и Гергана Павлова, но тя отказа коментар.

Добре сте напипали връзките. Причините за тези проблеми обаче са по-дълбоки. С тези думи Тони Веков, търговец на лекарства коментира в рубриката "Гореща точка" скандалните факти, които показва разследване на TV7. В него стана ясно, че "Софарма" продава в пъти по-скъпи лекарства у нас, за разлика от съседните ни Сърбия и Турция.

Гергана Павлова (зам.-министър на здравеопазването) е длъжна да контролира цените. Гергана Павлова не си изпълнява служебните задължения, твърди Веков.

По думите му прехвърлянето на държавните поръчки за онкологични лекарства в болниците е било направено с идеята да се улесни достъпа на пациентите до медикаментите. Това не се осъществи, а единствения скрит замисъл беше да се повишат цените на лекарствата. Поскъпването беше между 100 и 300%, заяви Тони Веков. Според него през 2011 г. парите само за онкологични лекарства са се увеличили със 70 млн. лв.

Огнян Донев е монополен производител на ампули и всички болници купуват от него. Болниците, които не са послушни им се намалява бюджета, добави Веков.

Гост по темата беше и Стойчо Кацаров, "Център за защите на правата в здравеопазването".  Той припомни и друг скандален случай с цените на лекарствата.

Виждал съм по-евтини лекарства на нашия пазар ако си ги закупиш от аптека без доплащане. Това е пълен абсурд, поясни Кацаров. Според него е правилно всички лекарства да преминат към здравната каса и да спрат търговете. Миналата година болниците проведоха 70 търга и явно някой се е облагодетелствал, защити тезата си Стойчо Кацаров. Той призова да се провери кой и защо извършва реекспорт на лекарства.

Реекспорт е разрешена практика. Въпросът е дали се изпълнява според законите и се плащат всички мита и такси към държавата, поясни Тони Веков. 

Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз поздрави екипа на TV7 за разследването и каза, че този проблем не е от вчера. Трябва да има интерес да се купуват по-евтини лекарства, за да могат да се вложат в друго, добави Ленков.

Източник: tv7

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини