От х:

Днес в x:

Любов, разбити сърца и много пари

„Защо моят мъж ме заряза?” е въпрос, който няма да получи отговор никога. И тази анимация също не дава отговори, само едно леко напомняне, че и преди 3000 години пак така си е било.

„Сита пее блус”

Това е история за любов и разбито сърце, разказана много искрено и с искрящо чувство за хумор. А, не - историите са две, втората е пак за разбито сърце, но в нея са замесени божествени създания. Всъщност има и трета история около пълнометражната анимация „Сита пее блус”, също трагикомична. Тя, както можете да се досетите, е за пари.

Нина Пейли е автор, режисьор, аниматор и продуцент на филма. Тя е и жена, изоставена от съпруга си ...по e-mail. А коя е Сита? Красива жена, божествено създание родено от Земята. Нейн Бог и съпруг е смелият воин Рама. Обаче тя е отвлечена от водача на демоните Равана. Историята на Сита е част от хиндуиския епос „Рамаяна”. „Как да съм сигурен, че Равана не те е докоснал, като си такава хубавица”, пита храбрият Рама, когато си възвръща отвлечената Сита. Е, в крайна сметка Сита е божествена и след като не може да е с любимия, се връща в утробата на майка си, Земята. Много красив момент, между другото, макар да е безкрайно тъжен, защото тя е с разбито сърце. Очарователната анимационна интерпретация на тази древна любовна история е преплетена с житейската история на Нина. Тя се мести от САЩ при съпруга си в Индия, където той ще работи  още половин година. Обаче твърде скоро разбира, че той си има друга. Как може една любовна мъка да е показана с чувство за хумор? Към всичко това авторката добавя още една ескцентрична хрумка - тя използва записи на джаз певицата Анет Ханшоу за глас на Сита. И тук идва ред на

историята с парите. Ех, защо и трябваше на Сита да пее блус...

Част от използваната в „Сита пее блус” музика е от 1920 година (!) и  все още е обект на авторски права. Затова Нина Пейли е трябвало да плати много пари - приблизително $ 50 000 плюс още $ 20 000 за транзакция, за да получи авторското право и за адвокати. Нина тегли кредит, който погасява до момента. Въпреки това филмът и е под Creative Commons Attribution-Share Alike License. Всеки е свободен да го гледа, копира, споделя, продава и разпространява, казва Нина на сайта си, защото както цялата култура, той принадлежи на хората. „Възниква въпроса как ще получа пари от всичко това. Моят личен опит потвърждава, че публиката е щедра и иска да подкрепи артиста. Със сигурност има начин това да се случи без централно да се контролира всяка сделка. Старият бизнес модел на принуда и изнудване се проваля. Нови модели се появяват и аз съм щастлива да бъда част от това. Вие сте свободни да правите пари с безплатното съдържание на „Сита пее блус”, и вие сте свободни да споделите пари с мен. Хората правят пари от Free Software (свободен софтуер) в продължение на години, време е за Free Culture (Свободна култура). Очаквам  го с нетърпение.”

Целият филм е в youtube, за съжаление български субтитри няма. Има на финландски, френски, хинди, унгарски, индонезийски, италиански, португалски, румънски, испански, английски и китайски. От май 2011, когато е качен в канала на CinemaNirvana, е гледан 301,693 пъти. Но го има на много места от 2009 г насам, а картата на разпространението му на сайта на Нина покрива почти цялото земно кълбо.

Ако просто искате да видите Сита как пее блус и да чуете гласа на Анет Ханшоу (което вероятно ще ви се случи за първи път), избрах това тук. Причините ми са дълбоко лични - много харесвам чудовищата, които участват.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини