От х:

Днес в x:

Токът на ръба - не стигат 400 мегавата. Спряха износа. Преглед на националния печат

Студената зима вдигна потреблението на ток

„24 часа"

Фалира строител на президентската къща

Фалира строителната фирма "Матеко" в Горна Оряховица, която построи къщата на президента Росен Плевнелиев в "Резиденшъл парк София". Повечето работници вече са напуснали заради неизплатени от месеци заплати. В списъка с кредиторите е и общината, на която "Матеко" дължи над 100 000 лв.

„24 часа"

Токът на ръба - не стигат 400 мегавата. Спряха износа

Рекордно потребление на ток, каквото не е било от 18 години насам, е причината да спре износът на ток от 1 часа след полунощ в петък.Това стана със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. В мотивите се казва, че решението се взема заради задълженията

„Труд"

Дянков погна лихвите

Три стъпки ще намалят лихвите по потребителските кредити, обещава вицепремиерът Симеон Дянков в изпълнение на заръката на премиера Борисов. Те са: лихвите да зависят от публичните банкови индекси, част от таксите за клиентите да отпаднат, а фирмите за лесни заеми да се регулират по-строго.

Подуправителят на БНБ Румен Симеонов изрази съмнение, че това ще смъкне лихвите, но ще ги направи по-прозрачни. Банкери, пожелали анонимност, определиха идеите като смехотворни. Готови са трите стъпки, които ще превърнат в реалност заръката на премиера Борисов лихвите по кредитите да паднат.

„Труд"

Детето се фука, ако мама и татко са дигитално готини

Мамо, ти си дигитално готина, вярват днешните петгодишни. "Наш`те - адекватни сте", е леко скептичното мнение на 8-годишните за родителите им. "РС-то ти не става", категорични са съвременните компютърни гении, които са на... 13 години. А родителите? Повече от половината от тях (57,4%) вярват, че компютърната грамотност ще помогне на професионалната реализация на децата им. И искат децата им да имат електронно обучение и достъп до модерните технологии. Единственият начин обаче да останат задълго "дигитално готини" за децата си е да станат част от новото електронно обучение. А то вече не е просто компютър и достъп до интернет. То е уроци в клас и у дома, но интерактивни.

„Стандарт"

Ураган изрови римски град

Ураганът край Бургас зарадва археолозите. Морската стихия изрови древен римски град, похвали се кметът Димитър Николов. Вълните измили тонове пръст, под които се разкриха останките. Находката се намира на север от квартал Сарафово, като една част попада в границите на почивната база на военното министерство. "Нямаме представа как се е казвало селището, защото то не фигурира в старите карти и документи. Но е открита каменна колона с надписи, а при разкопките със сигурност ще намерим и други писмени източници, от които се надявам да разберем името", коментира пред "Стандарт" шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него селището е имало стратегическо значение в миналото. Останките са прекалено монументални и показват, че става въпрос за голям град.

„Стандарт"

Дянков сваля банковите такси

Хората да плащат по-ниски такси на банките при теглене на заем, обмисля правителството. "Чрез промяна в закона за потребителския кредит ще се опитаме или да ги направим незаконни, или да се делят поравно между банките и клиентите", обясни вицепремиерът Симеон Дянков пред БНТ. В момента голяма част от таксите, които банките събират, са за сметка на получателя на кредита. Ако банките поемат дял, кредитите ще станат по-евтини, а в същото време ще се въведе по-справедлив принцип за определянето на таксите, смята финансист номер 1. Така например, ако в момента вземете кредит за ново жилище, освен дължимите лихви ще трябва да плащате и за изчислението на стойността на активите, с които влизате.

„Монитор"

Силиконките под лупа

Европа затяга контрола над силиконовите импланти след скандалния случай с френската компания „Поли Имплант Протез" и занапред ще следи под лупа изкуствените гърди на всички европейки. Това стана ясно вчера след като европейският комисар за здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали изпрати остро писма до всички министри от държавите членки с препоръка „да предприемат незабавни действия на национално ниво".

В писмото си до д-р Стефан Константинов еврокомисар Дали настоява той да ревизира органите, които сертифицират силиконовите импланти, както и да затегне контрола над тях, за да няма корупционни практики и в страната ни да се слагат фалшиви гърди. Освен това занапред пластичните хирурзи трябва да подават своевременно информация за това дали пациентките им имат някакви оплаквания след операцията и дали съобщават за нежелателни странични ефекти. Тези данни трябва да се събират и обработват от здравното министерство и да се оповестяват периодично.

 „Монитор"

 Цунамито изрови саркофаг и римска крепост

Останки от внушителна римска крепост изникнаха след жестоката морска буря на брега край бургаския квартал Сарафово под военната почивна база. Бурните вълни са разрушили част от крайбрежието и са разкрили масивни зидове на сгради и древни пристанищни съоръжения. Открита е и каменна колона с римски надписи, които вероятно ще хвърлят светлина върху миналото на това място. В момента обектът е отцепен и достъпът на външни лица е забранен заради опасност от свлачища и наводнения откъм морето. Точно до римската крепост вълните изхвърлиха и каменен саркофаг. Той е забелязан в морето на няколко метра от основите на античния зид. Все още никой не е стигнал до него, не е ясно и какво се крие вътре. Археолозите са открили на брега около крепостта няколко необичайно големи животински кости, които тепърва ще бъдат изследвани.

„Монитор"

Пиян помете патрулка и две коли в София

Пиян мъж отнесе патрулка на столичния бул. „Симеоновско шосе" в столицата. Инцидентът станал точно пред посолството на Сирия в София, когато чужденци се били събрали в подкрепа на сънародниците в родината си. Заради митинга пред сградата имало десетки униформени, няколко полицейски коли, както и камион на жандармерията. Точно в този момент неадекватният шофьор минавал по булеварда и заради алкохола изгубил контрол над джипа си „Сузуки". Първоначално той се ударил в една от патрулките, след това закачил втора кола, а в паниката си дал на заден ход и нацелил паркиран на тротоара автомобил.

Мъжът веднага бил изкаран от джипа си и минути по-късно тестван с дрегер, който отчел 1,28 промила алкохол в кръвта му.

„Сега"

Дянков измисли как да свали лихвите и таксите на банките

Вицепремиерът Симеон Дянков приземи екзотичните си идеи за слагане на юзди на банките и вече лансира конкретни и логични мерки за лихвите и таксите. Една от тях предвижда при формирането на лихвените си проценти банките у нас задължително да стъпят на независим пазарен индекс като EURIBOR. Дянков обещава също намаляване на таксите за получателите на заеми и защита на хората, взели кредити под 400 лв.

„Дума"

Големият потоп иде през март

Бедствието сега е ужасно, но големият потоп иде през март-април, когато започне топенето на снеговете. това предупредиха вчера от Българската асоциация по мелиорации (БАМ). От "Напоителни системи" ЕАД към земеделското министерство масово режат на скрап, вместо да ремонтират, остатъците от хидросистеми, напоителни и отводнителни канали, които не са разграбени, алармираха специалистите. По думите им, около 2000 малки и микроязовири са изобщо без всякакъв надзор и никой не контролира какво е състоянието им.

Според хидроинженерите, по Наредба 5 на МРРБ до 31 декември 2011 г. всички строителни съоръжения, включително язовирите, е трябвало да бъдат картотекирани и да получат паспорт с всички техни характеристики. Това изобщо не е направено, поради което сега не се знае къде какви мерки трябва да се вземат срещу снега и водата. При онези 51 големи язовира, които стопанисва предприятието "Язовири и каскади", няма никакви проблеми. Не е така обаче със 170-те язовира на "Напоителни системи", където дори не са наясно с броя им, казват от БАМ.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини