От х:

Днес в x:

Разбраха защо зебрите имат райета

Райетата на зебрите са се появили, за да отблъскват кръвожадни мухи, установиха унгарски и шведски учени, цитирани от Би Би Си.

Тесните райета правят зебрите "непривлекателни" за мухите. Причината е в начина, по който те отразяват светлината. Изследвайки окраската на коне, екип на университета в Лунд установи, че черният и кафявият цвят поляризира светлината хоризонтално, за разлика от белия. Това означава, че тя отскача от тъмната козина и вълните й стигат по хоризонтална равнина до очите на гладната муха - като змия, която пълзи по пода.

Сузане Акесон и колегите й установиха, че тези плоски вълни светлина привличат много конските мухи. Белият цвят не поляризира светлината и тя се движи по всички равнини. Това е много по-непривлекателно за мухите. Затова и насекомите не тормозят толкова белите коне.

За да направят аналогия със зебрите, учените са експериментирали с различни шарки, като дори са ги намазали с лепило и са броили уловените мухи.

Резултатите им показват, че тесните райетата, които са най-близки до тези на зебрите, привличат най-малко насекомите, дори по-малко от чисто белия цвят. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини