От х:

Днес в x:

Безработните в Гърция надвишиха 1 милион

През ноември броят на безработните хора в Гърция е надвишил 1 милион души, с което нивото на безработицата в страната е достигнало рекордните 20,9%, предаде АФП, позовавайки се на гръцката статистическа служба.

През ноември броят на безработните гърци е достигнал 1,02 милиона души, отбелязвайки годишен ръст от 48,7% и месечно повишение в размер на 14%.

Бумът на безработицата в Гърция, чието ниво е най-високото от влизането на страната в еврозоната през 2000 година, започна през 2010 година с финансовия срив на Атина и рестриктивните мерки, които й бяха наложени.

Основните гръцки профсъюзи свикаха 48-часова стачка, която е втората тази седмица. Стачното действие е заради новите кризисни съкращения, съгласувани от коалиционното гръцко правителство в замяна на спасително финансиране.

„Ще проведем генерална стачка в петък и събота заедно с профсъюза на държавните служители”, заяви говорител на главния профсъюз, представляващ частния сектор.

Гръцкият министър на икономиката Михалис Хрисохоидис заяви, че социалният мир е най-голямото предизвикателство, пред което се изправя Гърция в настоящата криза.

„Ако продължаваме съкращенията, и то все тези на доходите на хората, и ако продължаваме да водим страната от рецесия към депресия, най-тежкият проблем, пред който ще бъде изправена страната съвсем скоро, ще бъде поддържането на социалния мир”, заяви министърът пред германски вестник.

Той все пак отбеляза, че настроението в страната е „по-добро, откакто управлява коалицията на Лукас Пападимос”. Хрисохоидис отбеляза още, че гръцкото общество е по-зряло от политическата класа.

На фона на продължаващите разнопосочни преговори за отпускане на нова финансова помощ от Европа, министърът призна, че докато ситуацията в Гърция не бъде по-ясна, никой няма да инвестира в страната.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини