От х:

Днес в x:

Нов вирус по животните в Европа

Нов вирус по овцете, козите и говедата, предизвикващ вродени малформации, е открит наскоро в Холандия, Германия и Франция, съобщи холандското министерство на земеделието, цитирано от Франс прес.

В Холандия засегнатите стопанства са 76. Има подобни случаи и в Германия, Белгия и Великобритания. Вирусът Шмаленберг, по името на германския гръд, където е открит за пръв път през ноември 2011 г., засяга 51 стопанства в Германия, главно в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Френските префектури Мозел и Мьорт-е-Мозел днес обявиха за пръв път наличие на вируса Шмаленберг в стадо овце в Лотарингия. Преносител на вируса, изглежда, е мушица, която предизвиква треска и диария при възрастните животни и не се предава пряко от едно животно на друго. Засега не съществува ваксина срещу тази болест.

Бременни овце, кози и крави обаче могат да предадат вируса през плацентата, като резултатът е мъртвороден плод или вродени малформации при новородените, които впоследствие умират бързо. Няма данни за предаване на вируса на човека.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини