От х:

Днес в x:

Прокурорът поиска смъртна присъда за Мубарак

Прокурорът по делото срещу Хосни Мубарак - Мустафа Сюлейман поиска смъртно наказание за бившия президент на Египет, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 83-годишният Мубарак е обвинен, че по време на уличните вълнения, които го свалиха от власт през февруари, е наредил стрелба с истински боеприпаси срещу на антиправителствени демонстранти, при което най-малко 850 души са били убити.

Смъртна присъда по същите обвинения бе поискана и за бившия министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли и шестима висши служители на службите за сигурност, които са подсъдими заедно с Мубарак. Според Ройтерс и Асошиейтед прес сред подсъдимите, за които се иска смъртно наказание, са и двама синове на Мубарак - Аля и Гамал.

В обвинителната си реч прокурорът е посочил, че египетският закон предвижда смъртна присъда за извършването на предумишлено убийство.
Съдебният процес срещу бившия държавен глава на Египет е безпрецедентен - за пръв път арабски лидер е изправен пред съда от сънародниците си, посочва Асошиейтед прес.

 "Президентът на републиката носи отговорност за защитата на народа, вече става въпрос не само дали е давал или не заповед да се стреля срещу демонстрантите, а защо не се е намесил, за да спре насилието срещу тях", подчерта обвинителят.

Прокурорът подчерта, че бившият вътрешен министър Хабиб ал-Адли "не може да е давал заповеди да се стреля срещу демонстрантите, без да е получил указания от държавния глава".

Бившият президент на Египет от април е под домашен арест в болница. На всяко заседание на съда Мубарак е внасян в съдебната зала с носилка. Самият той пледира "невинен". Процесът ще продължи на 9-и и 10-и януари.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини