От х:

Днес в x:

Египет изгражда буферна зона със стена на границата с Газа

Египет изгражда огромна буферна зона и стена на границата си с южната част на Газа, показват нови сателитни изображения. Лагерът се изгражда поради опасения от масово бягство от Ивицата в случай на израелска сухопътна офанзива в Рафа, където се укрива повече от половината население на Газа, предаде Си Ен Ен.

Изображенията, направени през последните пет дни от Maxar Technologies, показват, че значителна част от египетска територия между пътното платно и границата с Газа е разрушена с булдозер. Буферната зона се простира от края на границата с Газа до Средиземно море. В нея в палатки могат да бъдат настанени повече от 100 000 души, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Допълнителни сателитни изображения, прегледани от Си Ен ЕН, показват, че булдозерите са пристигнали на място на 3 февруари, а първоначалните разкопки на буферната зона са започнали на 6 февруари. През последните пет дни има значително увеличение на разкопките.

Видеоклиповете, публикувани от Синайската фондация за правата на човека, показват изграждането на граничната стена, която според тях е висока пет метра .

Строителството идва на фона на нарастващите опасения, че и без това ужасяващата хуманитарна ситуация в Газа ще се влоши, причинявайки хиляди смъртни случаи и масово изселване на палестинци към границата с Египет.

Всички погледи са насочени към Рафа, разположен покрай новата буферна зона, където близо 1,5 милиона палестинци са натъпкани в огромен палатков град.

Въпреки международния натиск израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори плановете си за сухопътна военна офанзива в Рафа, заявявайки, че това е „последният бастион“ на „Хамас“.

Говорителят на Израелските сили за отбрана подполковник Питър Лернер каза по-рано тази седмица, че военните имат за цел да създадат план, който безопасно да евакуира цивилни и да ги разграничава от бойците на терористичната групировка. Все още обаче този план не е представен на правителството.

Израел беше обвинен в изграждането на своя собствена буферна зона, но в рамките на Газа, което на практика ще свие границите на анклава. Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк каза в изявление от 8 февруари, че израелските военни са унищожавали сгради в Газа, „които са на километър от оградата Израел-Газа, разчиствайки района с цел създаване на буферна зона“.

„Израел не е предоставил убедителни причини за такова мащабно унищожаване на гражданска инфраструктура“, каза Тюрк.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини