От х:

Днес в x:

Януарска жега: температурни рекорди - до 16 градуса

Температурите в страната до 14 ч. бяха в широк интервал от 1 градус в Пловдив до 16 градуса във Видин, съобщиха от НИМХ към БАН. В София температурата бе 4 градуса.

Температурни рекорди има във Видин – измерени са 16,6 градуса. Предишният рекорд е бил 15 градуса през 1992 г., обясниха оттам, цитирани от БГНЕС.

В Ново село към 14 ч. са измерени 14,7 градуса спрямо 12,2 градуса от 1992 година.

На връх Рожен градусите са 12,2 над нулата спрямо 9,7 градуса от 1984 г. На връх Мусала е измерена температура от 2,2 градуса спрямо 1,7 градуса през 1984 година.

В четвъртък в източните райони и северно от планините за кратко ще се усили вятърът от юг и температурите ще се повишат още малко. Отначало средна и висока, облачността ще започне да се увеличава. Привечер от северозапад ще започне да нахлува студен въздух. По студения фронт ще превали дъжд, но преваляванията няма да бъдат продължителни, освен в петък в Родопите и Югоизточна България.

С понижението на температурите дъждът ще премине в сняг по високите места, но освен в крайните южни райони и в Рило-Родопската област съществена нова снежна покривка няма да се образува. Привечер срещу събота и в събота преваляванията ще спрат навсякъде, освен в крайните югоизточни райони и по Черноморието. Там валежите по време на обстановката ще бъдат от дъжд.

Характерно за времето от петък до края на тази, а и в началото на следващата седмица ще бъде вятърът. Той ще духа от запад и северозапад, в Дунавската равнина умерен, на моменти - силен, и въпреки относително високите за януари температури, ще създава усещане за дискомфорт и по-студено време.

В планините след петък ще има значителна облачност, с превалявания от сняг: в Рило-Родопската област - по-съществени, а в Стара планина - слаби. Ще бъде ветровито, с дневни температури около нула градуса.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини