От х:

Днес в x:

„Република“стана търговско-пешеходна зона, забрани колите

Република се забрани за коли

Ромският квартал Република се самоопредели за търговско пешеходна зона и забрани влизането на автомобили откъм ВиК по главната си „търговска“ улица Ястреб. Знак много подобен на познатият В 1, забраняващ влизането на пътни превозни средства, бе поставен до електрически стълб, точно до една от най-китните къщички в квартала. Знакът е поставен солидно, циментиран е, но както се очакваше, никой от хората в квартала не знаеше кога и кой го е поставил. Под знака на бяла табела с черни букви бе изписано, че това е пешеходно-търговска зона. В съответствие с това, ул Ястреб бе претъпкана с народ. Макар че се мяркаха коли и в двете посоки.

По внимателният поглед към знака обаче разкриваше видима разлика с официалния B 1. Оригиналният знак е на изцяло червен фон с бяла ивица по средата. На този в Република, червения контур бе ограден с кръгла бяла ивица.

От КАТ Хасково съобщиха, че не знаят за такъв знак и ще го проверят незабавно. Пътната полиция издавала предписания на община Хасково за оптимизиране на движението по улица Ястреб във връзка с пътни инциденти с пешеходци. Не знаели обаче дали е предприето нещо, въпреки че техен представител е член на транспортната комисия към администрацията.

От общината също не знаеха за знака. Официална информация обаче бе обещана утре от замкмета Златимир Желев. Той е шеф на транспортната комисия към администрацията.

Вероятно знака е самоделка, незаконно поставен от „републиканците“, предположиха шофьори. Куриозът е че това за което предупреждава не е много далеч от истината. „Република“ е най-голямата търговска зона на контрабандни цигари в България и благодарение на нея, Хасково е на първо място в страната по пушене на безакцизни цигари. Хранителните обекти, магазини и сергийки пък в голямата си част са незаконни или в най-добрия случай полузаконни и събират куп предписания, когато се проверяват от различните инспекции. По време на Байряма пък всяка трета къща коли животно, макар в квартала да няма законна месарница или дори магазин за месо.

Г. Христов

Оригиналния знак В1-открийте разликите
Иначе коли се мяркаха но и в двете посоки
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини