От х:

Днес в x:

Физическа неправдоподобност, или колко всъщност "пипнати" са звездите

Не вярвайте на всичко, което виждате. Не само очите лъжат. Технологиите понякога още повече.

Небезизвестен факт е, че много често изящните, перфектни, красиви хора, снимани в известните периодични издания, не са съвсем истински. Всъщност в началото снимките им са нещо като фотографска документация на реалността, но след като биват подложени на дигитална обработка и ретуширане, гладката кожа, идеалните пропорции на тялото, а дори понякога и сладострастието в излъчването им излизат под "перото" на аниматор.

От доста време въпросните дигитални пластични хирургии се считат за катализатор на доста проблеми в психическото здраве на читателите на периодичните издания - от анорексия, през булимия до убийства и други болести. Заради това през юни Американската медицинска асоциация прие нова политика за обезкуражаване на рекламодателите и издателите в изкривяването на реалните образи, които използват в своята работа, с цел да не се променят представите на техните читатели, особено подрастващите.

Компютърният специалист и учен проф. Хани Фарид от колежа "Дармут" в Ню Хемпшир и неговият студент Ерик Кий са тръгнали по следите на дигиталната обработка и ретуширане, като са разработили математическо уравнение, което изразява степента на увеличаване на бюста и стесняване на ханша. Техният труд описва как те използват математически модели заедно със субективни човешки реакции, за да разберат колко всъщност е била изменена снимката на даден човек от оригиналната фотография, пиша изданието "Икономист".

Д-р Фарид твърди, че неговият помощник Кий е събрал близо 450 примера на снимки "преди" и "след", които показват ретуширане, от сайтове, които събират гафове на модната фотография или в такива на специалисти в дигиталната обработка, които рекламират услугите си. На някои от снимките са представени тела, които анатомично са невъзможни. Част от примерите за това как изглеждат снимките преди и след обработката, открити от Кий, той публикува онлайн.

Алгоритъмът на изследователите разглежда две отделни форми на промяна - геометрична, при която специалистите уголемяват бюста, оформят краката, издължават вратовете и други подобни; както и фотометрични промени, които включват промяна в тена на кожата, премахването на петна и бръчки и изглаждането на кожата. Резултатите от този алгоритъм са между 1 и 5, като 1 показва най-ниска степен на промяна, а 5 - най-висока. За да настроят алгоритъма, двамата учени използват субективното мнение на произволно избрани хора от цялото земно кълбо, които дават оценките си от 1 до 5 на 70 различни фотографии "преди" и "след".

Най-смайващи са самите снимки, анализирани от софтуера. В една може да се види как бюстът на супермодел е повдигнат и уголемен, a чрез употребата на цветовете очите й изглеждат така сякаш анатомичната им употреба е под въпрос.

Предметът на д-р Фарид са компютърните науки, но интересът му в случая е концентриран върху социалните промени. Той предлага списанията доброволно да включат код, който да показва резултата от неговия алгоритъм, или с други думи - степента на изменение на дадена снимка, като според него това може да бъде допълвано и с допълнителен текст, който обяснява видовете промени, които са направени. Появата на подобна числова степен според него би стимулирало списанията да намалят дигиталната обработка.

Идеите на професора всъщност са съвсем актуални и в крак с много от последните събития в рекламния бранш и неговата регулация. През юли британският орган, който следи рекламните стандарти в страната, забрани реклама на козметична компания заради прекомерна дигитална обработка.

В Норвегия се обмисля регулацията или цялостно отхвърляне на обработени снимки. Във Франция обсъждат въвеждането на знаци, които да обозначават такъв вид фотографии, а група в Америка агитира за тяхното ограничаване.

"Мисля, че дори моделите, актьорите и актрисите ще оценят това. Ние объркваме представите на обществото за тях", казва д-р Фарид. Други обаче биха казали, че може би именно това е целта, допълва "Икономист".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини