От х:

Днес в x:

Съдят мобилните оператори заради sms игра

Комисията за защита на потребителите (КЗП) завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора M-tel, Globul и Vivacom за агресивна практика - изпращане на настойчиви и непоискани търговски съобщения при провеждането на играта „Стани милионер”.

Това съобщиха пред "Фокус" от пресцентъра на КЗП.

Проверката е констатирала, че нарушенията се повтарят. В началото на годината при провеждане на аналогична хазартна игра - „СМС за милиони” – „Пари на мига”, трите мобилни оператора са прилагали същата агресивна търговска практика, забранена със заповеди на председателя на комисията.

Организаторът на играта - „Ню геймс” ООД, с действията си заблуждава потребителите, като премълчава съществена информация, отнасяща се до начините за участие и отказ от играта. За него това също е повторно нарушение и за преустановяването му ще бъде заведен колективен иск. Проверката на хазартната игра „Стани милионер” е установила, че обажданията към потребителите внушават, че участието им е безплатно, а в същото време техните отговори се таксуват.

Заблуда се съдържа и в текстовете на подканващите sms-и. Те създават впечатление у потребителите, че вече са избрани за участие в разпределянето на наградите и единствено е необходимо да се обадят или изпратят sms. До момента в Комисията са постъпили над 260 жалби на потребители. Най-често те се оплакват от постоянни sms атаки и заблудата, че играта е безплатна.

Потърпевшите разказват, че получават sms-и или позвънявания от номера 145 и 1455 и на трите мобилни оператора, с покана да се включат в играта. Оператор се обаждал и им предлагал да отговорят на поредица от въпроси, като ги уверявал, че това няма да им струва нищо. Всеки отговор изисква натискане на бутони 1 или 2, а всяко натискане се таксува по 2.40 лв., което обаче не се съобщава на потребителите. След приключване на разговора, абонатите получавали съобщение, че изходящите им обаждания са ограничени, тъй като са надхвърлили лимита си.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини