От х:

Днес в x:

Борисов: Гърци, замразете си заплатите! Преглед на националния печат

„24 часа": Борисов: Гърци, замразете си заплатите!

Страните, които имат проблеми с дълговете и фискалната дисциплина, трябва да постъпят като България и да замразят заплатите и пенсиите.

Това каза българският премиер Бойко Борисов след съвета на ЕС, който се проведе късно в сряда в Брюксел. Срещата бе продължение на съвета от неделя, тъй като ЕС не можа да се споразумее за мерките за изхода от кризата с еврото.

България няма да плаща директно финансова помощ за Гърция, отговори Борисов и на въпрос на "24 часа" дали ще се наложи бюджетът да дава пари. На този етап никой не говори и за намаляване на вноските от съфинансирането на еврофондовете от страна на закъсалите държави. България бе против подобно решение.

Не са застрашени и клоновете на гръцки банки у нас, тъйкато те са отделни юридически лица и спазват българския закон за задължителни 12% капиталова адекватност.

 

„24 часа": Гълъбин: Скъса ми се чантата, купих нова и стана белята!

"Чантата, с която пътувах до Бразилия, се скъса и отидох да си купя нова в град Камбуриу. Въобще не съм предполагал, че вътре ще има скрити наркотици. Но ето каква беля стана..."

Това заявил Гълъбин Боевски по време на разпита пред бразилските власти, след като в понеделник вечерта бе арестуван на летището в Сао Паулу с 9 кг кокаин. Боевски е задържан заради съмнително поведение, преди да се качи на борда на полет 6826 на авиокомпания "Иберия" за Мадрид, съобщи за "24 часа" източник от бразилската полиция вчера. От испанската столица той трябвало да продължи към София.

От багажа на олимпийския шампион по вдигане на тежести били извадени три омотани в найлон пакета с бяла субстанция. Направеният тест доказал, че става дума за кокаин. Наркотикът бил скрит в стените на чантите и общото му тегло било 9,07 кг.

Боевски категорично отрекъл дрогата да е негова.

След обяснението му, че си е купил нови куфари в Бразилия, разследващите му поискали квитанция, но той не могъл да представи такава. Не си спомнял и името на магазина, в който пазарувал. При разпита било изяснено само, че покупката била направена в търговски център в град Камбуриу, щата Санта Катарина.

 

„Труд": Рекорд на невалидни бюлетини

Недействителните бюлетини на първия тур на президентските избори са 6,4%. Точната разлика между подадените валидни гласове на 18-те кандидатпрезидентски двойки и подписите в избирателните списъци, т.е. броя на хората, гласували за държавен глава, е 229 884. В сравнение с президентския вот през 2006 г. недействителните гласове са набъбнали близо 3 пъти. Тогава нередовните бюлетини са били 77 376, или едва 2,7%.

Най-много от невалидните гласове са заради празни бюлетини в урните - 134 104, обяви ЦИК. Следват тези с гласуване с друг знак освен "Х", или че той не е бил изписан със син химикал. Имаше случай на цяло село, чийто вот бе обявен за невалиден, защото са писали с черен химикал. Има и куриози - в Хасково избиратели са рисували цветенца и нецензурни картинки.

В малки общини, смятани за "бастиони" на ДПС, като шуменските Никола Козлево и Венец броят на недействителните бюлетини за президентския вот е фрапиращо висок. В първата община 22,29%от гласовете са недействителни. Там Калфин води с 37,48% пред Плевнелиев с 21,67%. Във Венец невалидните бюлетини са 28%и отново кандидатът на БСП води.

 

„Труд": Здравната каса си поръча 9 нови коли

Здравната каса обяви обществена поръчка за 9 нови автомобила. В сайта на Агенцията по обществени поръчки е публикувана информация за търга с дата от 25 октомври т. г. Въз основа на критерия "най-ниска цена" касата иска да се сдобие с един лек автомобил от висок клас, тип седан, с 4 врати и места 4+1. Другите 8 коли трябва да са с 5 врати и минимум 4+1 места. Срокът на сделката е до 5 декември т. г.

До редакционното приключване на броя от касата не получихме отговори на въпросите на "Труд" кой ще се вози в новите коли, защо са им и дали с тях ще се подменят стари.

 

„Стандарт": Боевски пренасял дрога всеки месец

"На Гълъбин от известно време му викаме Кокаин Боевски". Така вече бивши приятели на олимпиеца коментираха вчера ареста му в Бразилия. Световният шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски бе арестуван с кокаин в Бразилия в началото на седмицата. Според близките му олимпийският ни шампион най-вероятно е станал муле на кокаин за Западна Европа, защото всеки месец пътувал заедно с дъщеря си отвъд океана заради тенис турнири, в които тя участва. В последните няколко години той и семейството му затънали в дългове, а трябвало и да отделят много средства за тренировките на малката Сара. Така най-вероятно той е попаднал в банда за трафик на дрога от Южна Америка. МВР и чуждите служби също разработват група за наркоразпространение, в която участват и българи. Печалбата е изключително привлекателна за когото и да било. Кило кокаин в Бразилия струва около 3000 долара, докато същото количество в Европа стига между 60 и 90 000 лв., казват полицаите, работещи по случая.

„Стандарт": "Газпром" иска наши бензиностанции

Най-голямата руска държавна компания "Газпром" пак обявява желаниe да влезе на пазара с горива на дребно в България. Този път информацията идва от сръбската петролна компания "Naftna industrija Srbije" (НИС), в която от няколко години петролното поделение на руския газов гигант - "Газпром нефт", притежава 51% и контролира една от рафинериите в западната ни съседка. Според заместник генералния директор на НИС Николас Петри дружеството възнамерява да купи 20 бензиностанции в България. В рамките на следващите две години компанията трябвало да създаде верига от 80 бензиностанции у нас, предаде сръбското електронно издание SEEbiz.net. Това било част от плана на НИС да разшири бизнеса си на Балканите, като той включвал откриване на търговски обекти и в Румъния. В същото време за подобни планове нееднократно е обявявала и "Газпром нефт", която даже възнамеряваше да се бори за лидерското място сред търговците на горива на дребно на Балканите.

Информации за руски интерес за придобиване на родни бензиностанции се въртят перманентно у нас от около 2 години насам. Последните няколко пъти се обявяваше, че "Газпром нефт" преговаря с "Петрол холдинг". От българската компания обаче официално отрекоха да е постъпвала оферта от руснаците или сърбите, или пък да са водени преговори както тогава, така и сега.

 

„Монитор": Вечно кисело мляко откриха БГ учени

Български учени откриха добавка, която се слага в закваската и прави киселото мляко с трайност 1 месец . Откритието ще го пази и от развитие на плесени. Единственото условие е продуктът да се съхранява при температура от 4 градуса.

Проектът е разработен от учени от Института по микробиология към БАН, начело с докторанта Росица Тропчева, съобщи econ.bg.

„Идеята бе не да се създаде нова млечнокисела закваска, а да се разработи добавка към известните вече продукти в производствения процес, като по този начин се предложи нов асортимент на потребителя", обясни докторантката. Иновативният проект е финансирана със средства на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ).

 

„Монитор": Боевски връщал дългове с кокаин

Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, който беше задържан с 9 кг кокаин на летището в Сао Паулу, е затънал в дългове. Задълженията и загубите и на четирите фирми с участието на щангиста възлизат на около 2 милиона лева, показа проверка на „Монитор" в Търговския регистър, където са поместени годишните финансови отчети. Основната версия на разследващите е, че именно затрудненията са притиснали Боевски до стената и той се е съгласил да опита да покрие част от тях, като прекара 9 килограма кокаин. Тази хипотеза изрази вчера и бившият началник на сектор „Наркотрафик" в ГДБОП Калин Михов.

Обикновено на куриерите се плащат по 1000-1500 евро за килограм, когато пренасят малка пратка от 2-3 кг. За 9 обаче сумата можела да достигне 10-12 хиляди евро заради по-големия риск. Повече пари обикновено се плащат и когато мулето лети за 1-ви път с дрога, за да го зарибят. Източници на вестника разкриха, че досега не е имало данни и сигнали, че Боевски се е занимавал с подобна дейност. Според експерти по наркотрафик част от пратката е била предназначена за България. По традиция нашите мулета правят полети до Латинска Америка, където ги зареждат с наркотици, след което стоката се разтоварва на летища в европейски столици и куриерите ни се прибират чисти у нас. При тези случаи обаче трафикантите носят в себе си около 2 килограма. Фактът, че задържаният шампион е бил с цели 9, кара разследващите да смятат, че част или цялата пратка е трябвало да стигне до България.

 

„Монитор": Бонуси за отличниците с нисък дефицит в ЕС

Премиерът Бойко Борисов поиска поощрения за страните от ЕС, които спазват критериите на договора от Маастрихт, сред които е и поддържане на бюджетен дефицит под 3%. Българският министър-председател препоръча на следващите срещи на Европейския съвет да се обсъжда състоянието на дисциплинираните държави. В сряда вечерта на среща на върха в Брюксел бе приет план за спасяване на еврозоната. Сред мерките са увеличаване на фонда за финансова стабилност до около трилион евро, както и опрощаване на 50% от кредитите на Гърция.

„Дневник": НОИ затяга режима на болничните, майчинските и обезщетенията за безработица

Базата, върху която ще се изчисляват паричните обезщетения за майчинство, безработица и болнични, от следващата година ще бъде променена, съобщи Би Ти Ви. Това се разбрало от изказвания на членове на Надзорния съвет на Националния осигурителен институ (НОИ), които днес одобриха проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. В надзора влизат представители на държавата, работодателските организации и синдикатите.

По информация на телевизията обезщетенията за бременност и раждане и за безработица ще  зависят от доходите за 2 години назад, а не както до сега за 18 месеца. Планира се също следващата година болничните да зависят от доходите на работника през предходната година и половина, а не за последните 12 месеца, както е сега.

 

„Сега": Управляващите режат драстично болнични и майчински

Стотици хиляди болни, майки и безработни ще плащат догодина за неспособността на правителството на ГЕРБ да въведе контрол в ползването на обезщетения от НОИ. С традиционното обяснение "да се спрат злоупотребите" управляващите увеличават драстично периода, върху който ще се изчисляват през 2012 г. болничните, обезщетението за майчинство и за безработица.

От 1 януари за майчинство и за безработица ще се взема предвид доходът за 24 месеца назад вместо сегашните 18. При болничните срокът се увеличава на 18 месеца вместо 12, както беше досега. Предложението мина вчера през надзора на НОИ с гласовете на държавата и бизнеса. Синдикатите по принцип са против целия бюджет.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини