От х:

Днес в x:

Осъдиха купувач на гласове от ДПС. Преглед на националния печат

Изборите отново са водещата тема във вестниците.

„Най-сетне и ЦИК се усъмни за нередности при вота" - констатира в. „Сега".

„Ден след скандала с двамата депутати от ГЕРБ, засечени в зала "Универсиада" при обработката на протоколите от вота в София, ЦИК нареди на общинската избирателна комисия проверка по случая. Решението е заради снимката на "Сега", на която се вижда как единият от народните представители - Станислав Иванов, изнася чувал с бюлетини. Това призна говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Тя допълни, че присъствието на представители на партии при броенето на вота не е законно. Но все пак се застрахова, че случаят предстои да се изяснява...

Изключително пестеливи в обясненията си бяха от ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира случая и съмненията за манипулации на вота. Шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов не бе открит. Единствено общинският съветник от мнозинството Орлин Иванов обясни по Нова тв, че депутатите са разполагали с пълномощно, подписано от шефа на СОС Андрей Иванов. То удостоверява, че са в залата в качеството си на регионални координатори. Но Антон Кутев от БСП се усъмни, че документите са издадени по-късно, след разгарянето на скандала, тъй като липсва дата. По закон обаче никакви удостоверения не дават право на представители на политическите партии да присъстват при броенето на бюлетините.

Междувременно "Сега" научи за нови скандални нарушения при обработката на книжата в ОИК-София. Много от сгрешените протоколи били подменяни с нови, в които цифрите се натъкмявали произволно, така че да излязат сметките и да не се стига да повторно преброяване и допълнително забавяне на процеса..." -информира всекидневникът.

„ЦИК тепърва ще умува как да спре хаоса за втория тур" - пише в. „Труд".

„Втори ден след вота Централната избирателна комисия още не е измислила как да предотврати нов хаос по време на втория тур.

"Все още приемаме протоколи от общинските избирателни комисии и не ни е останало време", обясни шефката на ЦИК Красимира Медарова. Членовете на комисията успяха да вземат само две решения, с които възлагат на ГРАО да се провери дали едни и същи лица са били придружители на повече от един гласуващ... Според сигнали за изборни нарушения влизането за гласуване с придружител е схема за контролиране и купуване на вота.

ЦИК възложи и проверка на списъците дали няма гласували по няколко пъти, както и дали малолетни са пускали бюлетини в урните...

Във вторник не стана ясно дали и кога ЦИК ще заседава и ще вземе решения, за да има по-голям ред по време на вота тази неделя." - се казва в статията.

„ГЕРБ ще има мнозинство и в следващия Столичен общински съвет (СОС), а Андрей Иванов отново ще е негов председател според източници от общината." - съобщава „Дневник".

„Данните при обработени 86.87% изборни протоколи сочат, че за листата на ГЕРБ за съветници са гласували 48.33% от гласоподавателите в София. Този процент осигурява на партията 33 места в 61-членния съвет, колкото имаше и при предишния мандат...

Следващата по големина група в СОС ще е тази на БСП. Най-вероятно левицата ще има 15 съветници, което е с трима повече от хората, които имаха в предишния мандат.

За разлика от групата на ГЕРБ в тази на БСП през следващите години ще има предимно нови лица...

"Синята коалиция" ще успее да вкара седем или осем съветници. За половината от тях това ще бъде нова длъжност...

В този общински съвет "Атака" ще има двама съветници, които ще са кандидатът за кмет на София на партията Николай Пехливанов и съпругата на лидера на "Атака" Капка Сидерова. Само по един общински съветник най-вероятно ще имат НДСВ и ВМРО." - се казва в публикацията.

В. „Стандарт" информира, че най-честите дарения за ГЕРБ са коли, за БСП певци пеят безплатно:

„183 коли са получили управляващите от симпатизанти в различни общини. Левицата е разчитала повече на дарения на хора на изкуството, които са предоставили безплатно свои изпълнения. Петя Буюклиева например е пяла без пари на концерт на соцпартията на 8 октомври, а Николай Априлов не е получил хонорар за това, че участвал в откриването на предизборната кампания на Георги Кадиев за кмет на София. На два пъти БСП е получила и дарение от по две песни.

До последния момент във вторник не беше ясна сумата, която досега са получили партиите, тъй като мистериозно се увеличи, а след това намали в рамките на часове. Сутринта паричните дарения, получени от формациите за вота, бяха 757 356 лв., следобед рязко нараснаха до близо 850 хил. лв. В края на деня обаче изненадващо сумата отново намаля на 778 375  лв. Редуциран бе и броят на дарителите от 445 на 417."

В. „24 часа" пише, че  в Плевен е осъден  купувач на гласове за ДПС:

„Купувач на гласове от плевенското с. Ставерци бе осъден на година пробация и 200 часа безвъзмезден труд в полза на държавата. В деня на вота 35-годишният Мирослав М. бил задържан в дюкянче в Ставерци, докато плащал по 15 лв. на двама души, за да пуснат бюлетината за кандидат-общинар от ДПС в Долна Митрополия."

Размерът на пенсиите също е сред най-отразяваните теми.

„Съдът в Страсбург бетонира тавана на пенсиите" - пише „Сега".

„Над 48 000 български пенсионери губят и последния си шанс да се преборят срещу тавана на пенсиите, след като вчера Съдът по правата на човека в Страсбург се произнесе в полза на държавата, като призна правото й да налага ограничението. Така бюджетът ще продължи да прибира близо 98 млн. лв. на година от възрастните, които според осигурителния си принос би трябвало да получават над максималната пенсия от 700 лв.

От 7-членния състав единствено българската съдийка Павлина Панова, която замества направилата си отвод титулярка Здравка Калайджиева, е останала на особено мнение. Решението на съда гласи, че таванът на пенсиите в България не нарушава права по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи... Съдът в Страсбург преценява, че таванът на пенсиите има легитимна цел да запази стабилитета на пенсионната система с оглед нуждата от социална стабилност. Още повече, че той не е български феномен, а подобни ограничения има в различни системи по света..." - продължава всекидневникът.

 В. „Труд" отделя място на същата тема:

„Това е поредната институция, която отказва да отмени тавана за дохода на възрастните хора. Първи през 1998 г. в полза на ограничението се произнесе Конституционният съд, а след него и Върховният административен съд. Единствено Комисията за защита от дискриминация през 2009 г. излезе с препоръка таванът да падне...

Жалбите до Страсбург бяха на военни летци и сапьори, а пред съда ги представляваше адвокат Михаил Екимджиев.

В момента около 49 000 души, които вземат максималната пенсия от 700 лв., имат право на по-големи суми. Но не ги получават, тъй като в Кодекса за социално осигуряване (КСО) е предвидено, че пенсията не може да бъде повече от 35% от максималния осигурителен доход, който от 2009 г. е 2000 лв."

В. „24 часа" акцентира върху възможността да бъдат повишени пенсиите под 200 лв:

"Минималната пенсия и няколко от праговете на по-ниските могат да се вдигнат от средата на 2012 г., съобщи вицепремиерът Симеон Дянков във Видин. В момента екип във ведомството му правел разчети.

Според източници на "24 часа" се разработвали два варианта. Единият предвижда увеличаване на пенсиите под 200 лв. Вторият е за скок само на тези под 170 лв. Категоричното условие, поставено от Дянков, било да не се увеличават осигурителните вноски. Засега разчетите сочели, че е възможно вдигане на пенсиите под 200 лв. с до 5%. Ако се избере увеличение само на тези под 170 лв., скокът можел да бъде и с до 10%. Актуална справка от НОИсочи, че от 2,2 млн. пенсионери минимална пенсия вземат 500 000. Тя е от 115 до 170 лв."

Вестниците в сряда отделят място и на европейския пазар на труда.

„Всички държави членки трябва да допуснат българи и румънци на трудовите си пазари до края на 2011 г. Това заявиха евродепутатите в приета днес резолюция, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

Няма отбелязани отрицателни ефекти в страните от Европейския съюз, които са допуснали работници от новите еврочленки на трудовия си пазар, отбелязва резолюцията, изготвена от румънския евродепутат Траян Унгуреану." - пише „Дневник".

„Резолюцията бе приета в резултат на доклада на румънски евродепут, според който официалните данни на ЕК доказват, че работниците от Източна Европа не са допринесли за увеличаването на безработицата и не са навредили на социалните системи в страните, където са се заселили.

Според данните БВП в страните, приели работници от Източна Европа, е нараснал с 1%. ЕП призовава държавите в ЕС да преразгледат въведените правила за преходните периоди до пълното отваряне на своите трудови пазари, както и да отменят изцяло ограниченията от 1 януари догодина.

В дългосрочен план тези ограничения могат да окажат лошо въздействие на основните ценности и права, залегнали в договорите за ЕС, например правата за свободно движение, недискриминация, солидарност и равни права, пише в резолюцията." - пише „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини