От х:

Днес в x:

Звездопад през следващите дни

От тази вечер до 10 октомври при хубаво време жителите по Земята ще могат да наблюдават обилен звездопад - метеорния поток Дракониди, съобщиха сътрудници на Сибирския държавен аерокосмически университет в Красноярск, цитирани от РИА "Новости".

Според научния сътрудник на университета Сергей Веселков, падащите звезди ще могат да се виждат с невъоръжено око. Октомврийският дъжд от падащи звезди, който всяка година се наблюдава между 6 и 10 октомври, е т.нар. метеорен поток Дракониди. Известен е и под името Джакобиниди. Породен е от кометата Джакобини-Цинер, открита през 1900 г. Радиантът му лежи близо до "главата" на Дракона.

Числото на фиксираните за година метеори всяка година силно се различава. "Обикновено броят на метеорите е само няколко десетки в час, но тази година се очаква истинска буря. В нощта на 8 срещу 9 октомври метеорният поток ще е особено интензивен. Астрономите очакват до хиляда падащи звезди" - казва Сергей Веселков.

Най-голям брой метеори - до 10 000 на час - са наблюдавани от астрономите през 1933 и през 1946 г.

Пикът на активността на метеорния поток е свързан с приближаването на кометата, която го поражда, към перихелия - най-близката точка до Слънцето. Светилото "разтопява" кометата, освобождавайки газ и прах.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини