От х:

Днес в x:

От днес: Риба, крехко месце и истинско сирене в детските градини

Рибата ще присъства най-малко един път седмично в менюто на децата в забавачките. Досега приготвянето й за обяд за малчуганите бе само препоръчително. Това съобщи д-р Иван Александров на редовдия брифинг на Регионалната здравна инспекция. Месото, с което ще се приготвят гозбите, вече ще е без тлъстини, сухожилия и кости. Птичето месо ще се сервира без кожа, а мляното ще е с ниско съдържание на мазнини и сол.

Най-малко 300 грама плодове и зеленчуци, ще хапват всеки ден децата от 3 до 5 години. За по-големите дажбата е с 50 грама повече.

Няма да се допуска предлагането на кисело мляко, сирена и други млечни продукти с добавени растителни мазнини.

Тези предписания за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години са получили 1/3 от забавачките в областта. Такова е изпратено и на фирма „Дусман“, която приготвя храната за градините в Хасково.

За неизпълнение на предписанието се предвижда глоба от 200 до 500 лева.

Балансираното меню наложи нова наредба, която влезе в сила днес. До края на октомври в Министерството на здравеопазването ще бъде изпратен първият отчет с резултатите от проверките в детските градини в областта.

Изпълнението на новата наредба ще се следи от Регионалната здравна инспекция и Агенцията по храните. Времето ще покаже дали РЗИ ще успее ефективно да контролира менюто в 55 -те детски градини в областта. С това ще са ангажирани едва двама инспектори. И то същите, които съставят "Никотиновата полиция" и бдят за изпълнението на наредбата за забрана на тютюнопушенето на обществени места.

Христина Котларска

Д-р Иван Александров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини