От х:

Днес в x:

Мъжете ще са повече от жените до 9 години. Преглед на националния печат

„24 часа": Мъжете ще са повече от жените до 9 години

Жените у нас изчезват много по-бързо от мъжете, изненадани са самите статистици.

Ако сега на 1000 представители на силния пол се падат 1053 дами, то само след 9 години съотношението ще се обърне.

През 2020 г. в България ще живеят 3 480 556 мъже и 3 433 599 жени, показва официалната прогноза за населението по пол и възраст на Националния статистически институт. Тя е направена по методика на Евростат с актуалните данни от преброяването. Прогнозата е за следващите 50 години, като се залагат темпове за смъртност, раждаемост и миграция за различните възрастови групи.

Към 1 февруари 2011 г. жените у нас са точно 3 777 999, докато мъжете са 3 586 571. Затова и статистиците сега се шегуват, че у нас на мъж без нещо се пада жена и нещо. Но, така ще е само в следващите 9 години.

Промяната на половата структура у нас е изненадваща, но това показват сметките, коментира експертът от НСИ Ивайло Гавазки. Той е човекът, който прави прогнозите за населението по методиката на Евростат.

Едно от обясненията е, че мъжете стават повече от жените не толкова заради естествените демографски процеси - раждаемост и смъртност, а от миграцията, коментира Гавазки.

 

„24 часа": Борисов натрупал 53 дни отпуск

Бойко Борисов е натрупал 53 дни платен отпуск. Това става ясно от предоставена от Министерския съвет справка.

През миналата година премиерът е използвал едва 7 дни от полагащите му се 30 за отдих. Тази година пък още не е взел нито един.

След него се нарежда вицепремиерът Цветан Цветанов с 44 дни невзети почивки. От тях 24 са за 2010 г. и 20 за тази.

В класацията на работохолиците в кабинета влиза и Томислав Дончев. Министърът по управление на средствата от ЕС има 41 дни непотърсен полагаем му се отдих. Икономическият Трайчо Трайков е с 38, а с ден по-малко е натрупал вицепремиерът Симеон Дянков.

Именно финансовият министър бе сред инициаторите за промени в Кодекса на труда, с които работещите да бъдат задължени да използват отпуска си в рамките на годината, за която сеполагат. Според него причина да не се пристъпва към по-сериозни съкращения в администрацията са точно натрупаните отпуски. При уволнение те трябва да се изплатят, което ще струва на държавата милиони.

Доклад за администрацията разкри, че през 2010 г. е имало 2 166 699 невзети дни. С натрупани отпуски са 59 563 чиновници при 68 788 през 2009 г., на които са се водели 2 742 868 дни.

 

„Труд": Държавата щедро раздава невъзможни отпуски

Лято е и в България масово се чистят отпуски. Това става по график и задължително. Въпреки усилията все още хиляди граждани имат да вземат по месец и отгоре платена почивка, залежала от предишни години. Скоро няма шанс да се отървем от наследените почивки - поне докато държавата не преразгледа политиката си да раздава щедро почивни дни под път и над път.

Преди няколко дни излезе годишното изследване за работното време в Европейския съюз, изготвено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и работа. Според документа през 2010 г. средното работно време в България се е увеличило с около половин час и обикновеният българин вече се труди в продължение на 40 часа и 30 минути седмично. Освен че е трудолюбив, българинът почива малко, твърдят експертите. Изследването поставя България в златната среда по гарантиран отпуск - 20 дни годишно, които не би трябвало да се изчистват трудно.

 

„Труд": "Лукойл" ще намали цените на горивата

"Лукойл България" ще обяви в четвъртък намаление на заводските цени на горивата за вътрешния пазар, съобщиха за "Труд" източници от компанията. До късно в днес специалисти са изчисляваха с колко ще поевтинеят бензините и дизелът. Намалението ще се отрази по бензиностанциите най-рано в петък.

През последната седмица петролът поевтиня с около 7%, но цените на едро у нас останаха непроменени. "Причината е, че имахме на склад сравнително големи запаси от старите суровини и готова продукция с по-висока себестойност, казаха от "Лукойл България".

 

„Стандарт": Ексбанкер поиска "Дондуков"2

Ексбанкерът Венцислав Йосифов ще щурмува "Дондуков" 2. Вчера инициативен комитет внесе документите, с които го номинира за кандидат-президент в Централната избирателна комисия /ЦИК/. Йосифов бе шеф на Първа частна банка, която вече не съществува. За вице той си е избрал колега от бранша - Емилиян Димитров, навремето директор в трезора.

Йосифов е бивш съпруг на приятелката на лидера на БСП Сергей Станишев, Моника. От брака си с банкера тя има дъщеря и син. На 1 май т.г. известната експертка по пиар роди от Станишев момиченце Дария.

Още през юли Йосифов заяви намерения да влезе в политиката. Тогава той заяви, че вижда бъдещето на България като конституционна монархия. Според него страната трябва да следва примера на държави като Дания, Норвегия, Белгия и Холандия. През 1995 г. Йосифов се пробва и в местния вот - бе кандидат за кмет на София от БСП, но не успя да се пребори за поста. Преди време Йосифов заяви, че ще се кандидатира като независим, защото разчита разумните хора да пуснат бюлетина за него.

Тандемът Йосифов - Димитров попадна в полезрението на Темида през 2003 г. заради фалита на Първа частна банка. Три години по-късно те бяха оправдани, но Йосифов прекара няколко дни в предварителния арест.

 

„Стандарт": Борисов "закрива" Президентството

"Аз не мога да се кандидатирам за президент, защото съм премиер, Плевнелиев не може, защото е топексперт. Ами дайте тогава да закрием президентския пост".

Така премиерът Борисов отговори с усмивка на въпрос на журналисти няма ли да е грехота да бъде "изхабен" първокласен експерт като строителния министър, ако наистина бъде номиниран за държавен глава. "Когото и да посочим, веднага започват "Абе, тоя не го пипай, виж други", обясни Борисов.

"Медиите са сигурни, доста социолози са сигурни в моята кандидатура, аз обаче искам да бъда лоялен към всички български граждани, към партията и премиера и докато няма официална номинация, няма да коментирам нищо", каза самият Плевнелиев.

„Монитор": Баш майсторът втали изолацията на блока

Криворазбрана икономия кара хората да поръчват външна изолация на жилищата си не по-дебела от 5 см при стандарт от поне 7-10 см. Потребителите се лъжат по цената, която с некачествени материали излиза под 30 лева за квадратен метър. Това каза Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС ). Някои производители на изолации правят големи компромиси, за да останат на пазара. От Гърция и Румъния например се внасят облицовки, които са евтини, но са пожароопасни, предупредиха от БАИС. Добре направената изолация и качествената дограма свалят консумацията на енергия за отопление и охлаждане между 35 и 50%, изчисли преподавателят в УАСАГ проф. Димитър Назърски.

„Монитор": „Тракия" стига до Петолъчката

Магистрала „Тракия" ще бъде напълно готова от София до пътен възел Петолъчката край Сливен до юни следващата година. Това обеща премиерът Бойко Борисов, който вчера инспектира изграждането на отсечката от аутобана от Стара Загора до Карнобат заедно с министрите на благоустройството и на земеделието Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов. По думите на премиера след като магистралата стигне до Петолъчката, до пълното й завършване ще останат само 17-18 километра от последния ЛОТ 4.

„Монитор": Вдигат пак минималната заплата напролет

Ново увеличение на минималната работна заплата в страната може да има през пролетта на 2012 година. Това каза вчера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, след като потвърди, че от 1 септември най-ниските доходи у нас ще скочат от 240 на 270 лв. С колко точно ще се вдигне минималната заплата догодина, щяло да стане ясно през ноември след като се утвърдят разчетите по бюджета.

„Дневник": И ВАС потвърди зависимостта на икономиката от "Лукойл"

Върховният административен съд (ВАС) разреши на "Лукойл Нефтохим" да работи, докато приключат споровете му с Агенция "Митници". Очаква се делата да се проточат поне края на годината.

Мотивите на съда отново потвърдиха господстващото положение на бургаската рафинерия и зависимостта на българската икономика както от нея, така и от основния й търговски партньор "Лукойл България" (двете са собственост на едно и също дружество - бел.ред.).

В мотивите си как може да бъде застрашен въздушният и железопътният транспорт магистратите разсъждават дори за липсата на други доставчици на авиационно гориво.

Стана ясно за първи път и какви претенции би имала "Лукойл България" към "Лукойл Нефтохим" за пропуснати ползи и загуби, ако рафинерията не работеше. Фирмата ги и е изчислила на 70 400 000 лв. месечно.

Рискът руската компания да съди държавата за щети и нереализирани продажби заради отнетите лицензи натежа и преди седмица, когато митниците решиха, че "Нефтохим" може да продължи да работи до произнасянето на ВАС.

Национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 1 и 7 август, показа, че всеки втори българин (53%) определя решението за отнемане на лицензите като правилно, тъй като "всички трябва да са равни пред закона". То се е отразило пряко и позитивно и на рейтингите на премиера Бойко Борисов (4% нагоре) и на финансовия министър Симеон Дянков (8%).

 

„Сега": Шефове на губещи общински фирми си раздават премиерски заплати

Забраната на премиера Бойко Борисов никой в държавата да не взема повече от него остава нечута в управляваната от ГЕРБ Столична община. В управлението на общинските фирми в София възнагражденията стигат почти до 4000 лв., показва справка за 20-те дружества, с която "Сега" разполага.

В някои губещи и потънали в дългове дружества директорите и членовете на управителния съвет дори си увеличават заплатите, при това до три пъти - безпрецедентен скок за държавния и общински сектор, показват данните, които са за 2010 г. и първите три месеца на 2011 г. Противно на логиката пък в някои от определяните като "отличници" в общинската икономика фирми има намаление на възнагражденията.

 

„Дума": БСП поиска паметника на Бузлуджа

БСП поиска вчера собствеността на Дом-паметника на връх Бузлуджа. Социалистите са изпратили писмо до министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, в което настояват за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на мемориала на историческия връх. Официалният повод за искането е невъзможността на държавата да осигури охрана и поддръжка на сградата. От своя страна секретарят на Националния съвет на партията Антон Кутев напомни, че наскоро министър-председателят Бойко Борисов заяви намерението си да предостави на БСП паметника на Бузлуджа, ако партията си го поиска.

Заради лошото състояние на Дом-паметника и липсата на поддръжка БСП поиска вчера и оставката на областния управител на Стара Загора Йордан Николов. Социалистите са категорични, че Николов не се справя със задълженията си и трябва да бъде освободен.

Веднага щом получи правото на собственост върху сградата, БСП ще започне дарителска кампания за спасяването й. Инициативата е на Младежкото обединение на БСП, обяви председателят му Явор Гечев. Дарения за реставрацията ще се събират в банкови сметки, с смс-и и издаването на юбилейни марки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини