От х:

Днес в x:

Втвърдяване за бензина. Преглед на националния печат

„Стандарт": Втвърдяване за бензина

Втвърдяване на позициите за бензина показаха вчера и кабинетът, и "Лукойл". Скандалът започна във вторник вечерта, когато шефът на митниците Ваньо Танов отне лиценза на рафинерията на "Лукойл Нефтохим Бургас" заради немонтирани измервателни уреди.
Първата среща между финансовото министерство и компанията в сряда не даде резултат. Втората бе насрочена за вчера сутринта. Но изобщо не се състоя.
"Отказаха ни разговор без никакви мотиви", съобщи шефът на "Лукойл" Валентин Златев. "Срещата не бе нужна. Отнели сме лиценза и няма начин да се върнем. Това е законът. След разговори по телефона се установи, че няма какво да си кажем на този етап. Очакваме от тях да изпълнят буквите от закона", отговори финансовият министър Симеон Дянков.
"Лукойл", заедно с останалите петролни компании, е инициатор за монтирането на фискални устройства на бензиностанциите и на измерватели в складовете, припомни Валентин Златев.

„Дума": Първанов спря закона за лустрация на дипломати

Президентът Георги Първанов наложи вето на закона за дипломатическата служба вчера и го обяви за противоконституционен. Мотивите на държавния глава срещу новите правила са изложени на цели 6 страници.
Първанов смята, че забраната сътрудници на бившата Държавна сигурност да бъдат назначавани за посланици е в пряко противоречие с основния закон на страната и създава дискриминация.
"След повече от двадесет години от началото на демократичните реформи у нас обществото ни следва да е превъзмогнало примитивните противопоставяния и е недопустимо законодателният орган да създава нови законови предпоставки, водещи до разделение", заявява в мотивите си Първанов. Според него дипломатите трябва да бъдат равнопоставени с останалите български граждани и властта да има еднакво отношение към тях. Президентът обаче смята, че законът прави точно обратното.
С някои от условията за заемане на ръководни постове в чужбина се накърняват и ограничават общочовешки ценности като свобода, справедливост и търпимост, отчита Първанов.


„24 Часа": Искат оставката на Цецка Цачева

Независимите депутати ще поискат оставката на председателя на парламента Цецка Цачева, съобщи Дарик. Причината е, че въпросните народни представители не могат да участва в парламентарните комисии.
Вчера Касим Дал и Стоян Иванов бяха включени в комисии, но гласуването за останалите им колеги беше отложено. Днес останалите депутати ще се срещат с Цачева и ако тя не удовлетвори искането им, ще съберат подписка за отстраняването й от поста. Корман Исмаилов заяви, че това протакане фрустрирало колегите му.
Камен Петков, който напусна групата на „Атака", каза: „Аз лично от осем месеца не съм в комисия, останалите колеги са от три-четири месеца. Многократно бяхме убеждавани, че това нещо ще се реши.

„Новинар": Арестуваха Демби

Арестът му е бил извършен още във вторник на 26 юли с постановление на Софийската районна прокуратура. Вучев е привлечен като обвиняем за общо девет престъпления - три за закани за убийство към столичани и шест за подбудителство за убийство срещу знакови фигури от кримиконтингента.


„Труд": Само ДНК може да реши делото за убийството на Яна

Спорен момент по случая с убийството на Яна Кръстева са събраните на този етап доказателства срещу заподозрения Пламен Трифонов. Засега те са достатъчно той да остане задържан. Но ако в бъдеще не се открият още, само въз основа но досегашните срещу него не може да бъде внесен обвинителен акт, а още по-малко да се очаква евентуална осъдителна присъда.
Това заключи вчера състав на Софийския апелативен съд, който гледа жалба на Трифонов срещу наложения му преди близо седмица арест от градския съд.
В четвъртък 34-годишният мъж бе отведен за постоянно зад решетките, като апелативният състав потвърди мотивите на първата инстанция, но изрично посочи, че очаква развитие в разследването.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини