От х:

Днес в x:

Покриват АЕЦ ”Фукушима” заради приближаващ тайфун

Компанията-оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима" - ТЕПКО ще я покрие със специален капак, за да я предпази от приближаващ тайфун.

Капакът ще бъде поставен на турбинната сграда на Трети реактор, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от БТА.

Освен това ТЕПКО е спряла да изпомпва радиоактивна вода от централата на шлеп. Компанията предприема тези мерки в момент, когато окото на тайфуна Ма-он е на около 600 километра югоизточно от град Кагошима - в най-южния край на японския архипелаг, и на 1300 километра от АЕЦ "Фукушима 1".

Стихията се придвижва на север с 19 км/ч, като скоростта на съпътстващите ветрове достига 157 км/ч. Прогнозите са, че тайфунът може да премине над авариралата японска атомна електроцентрала около 21 юли.

Вчера държавният министър по ликвидирането на аварии в атомната енергетика Гоши Хосоно съобщи, че първият етап по ликвидирането на последствията от аварията в АЕЦ „Фукушима-1” е приключил в определените срокове, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".
„Убедени сме, че първият етап, предвиждащ създаването на стабилни условия за охлаждане на авариралите реактори и отстраняване на опасността от взрив на водород в сградите им, е изпълнен”, допълни Хосоно.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини