От х:

Днес в x:

Погребаха сина на последния австроунгарски император

Сн.: wikimedia.org

Ото Хабсбург, най-големият син на последния император на Австро-Унгария, беше погребан в събота в Имперската крипта във Виена.

 На погребението на 98-годишния Ото присъстваха кралски особи и политически лидери от цяла Европа. Хиляди австрийци и туристи бяха на улиците след цяла седмица на церемонии в чест на императорския наследник, предаде БГНЕС.

Докато тялото на Хабсбург бъде положено в криптата с негови предци, сърцето му ще бъде поставено в Унгария. Негов последен дом ще стане бенедиктинското абатство Панонхалма, където то ще бъде положено на частна семейна церемония според семейната традиция.

Съпругата му Регина, която почина през миналата година, ще бъде погребана до него в Имперската крипта. Погребалната меса беше отслужена от архиепископа на Виена Кристоф Шьонборн в катедралата "Св. Стефан". Архиепископът говори за работата на Хабсбург по укрепването на мира в Европа, след което камбаните биха в негова чест.

Хабсбург, който беше изпратен в изгнание заедно със семейството си след падането на Австро-унгарската империя през 1918, беше силен поддръжник на Европа и в продължение на 20 години служеше като член на Европейския парламент. Освен това той имаше репутацията на страстен анти-нацист и анти-комунист.

Шведският крал Карл ХVІ Густав и кралица Силвия, великият дук Анри на Люксембург и принц Ханс-Адам ІІ на Лихтенщайн, както и бивши монарси и представители на британското, испанското и белгийското кралски семейства присъстваха на церемонията.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини