От х:

Днес в x:

Кой е Нарухито, вероятният следващ император на Япония

Като баща си, синът е любезен и немногословен. 56-годишният престолонаследник Нарухито е женен за Масако - бивша дипломатка с диплома от Харвардския университет

Видеопосланието на японския император Акихито, излъчено вчера, макар и деликатно, намекна, че той иска да абдикира и сега вниманието се насочва към по-големия му син, първия в линията на наследяване на Хризантемовия трон в Япония.

В 10-минутното предварително записано видео Акихито изтъква на първо място възрастта си и притесненията, че може да се затрудни да изпълнява задълженията си, но според някои наблюдатели една скрита причина за желанието му да абдикира може би е неговият наследник.

Подобно на баща си, синът е любезен и немногословен. 56-годишният престолонаследник е женен за Масако - бивша дипломатка с диплома от Харвардския университет, която боледува повече от десетилетие и рядко се появява публично. Но тя е по-известна от него в чужбина и присъствието му често бива засенчено, когато съпругата му се появи.

С баща като Акихито, който се опита да наруши древните имперски традиции на Япония, за да доближи изолираното си семейство до народа, Нарухито е бил възпитаван по новому в семейство, смятано за модел за нацията. Името му, изписано с китайски йероглифи, означава човек с божествени добродетели.

Майка му Мичико - първата жена без благороден произход, станала императрица, е спомогнала много да бъдат внесени свежи промени в двореца при отглеждането и образоването на децата. Императорската двойка не взе дойка за Нарухито, роден на 23 февруари 1960 г., нито за по-малките му брат и сестра. Когато заминавали на официални пътувания и оставяли Нарухито вкъщи, връчвали на бавачките му списък от правила за принца, които станали известни като "Naru-chan Kempo" или "Конституцията".

Нарухито посещава "Гакушуин", частно училище за бивши аристократи. След като завършва колеж, учи в Оксфордския университет и за пръв път живее в общежитие в продължение на две години. Става магистър по водни транспортни системи на река Темза.

Нарухито е запален планинар, скиор и виолист. Запознава се с възпитаничката на Харвард и по това време дипломат Масако Оуада на парти през 1986 г., но му трябват осем години чакане и два отказа, преди да спечели сърцето й - нещо, което се запомня като съвременен кралски роман.

Техният брак породи очаквания, че ще добави едно модерно лице към императорските институции, но Масако още се възстановява от предизвикани от стрес ментални разстройства, които развива след раждането на дъщеря си вследствие на упреците, че не е успяла да роди момче.

Законът за наследяването допуска само императори мъже, така че единственото дете на Нарухито, 14-годишната Айко, не може да наследи трона. По-малкият брат на Нарухито, 50-годишният Акишино, е втори в линията на наследяване, а синът му Хисахито, който е на 9 години, е трети. Раждането на момчето сложи край на дискусиите дали да бъде променен законът, за да може и жени да наслядяват трона. 

Нарухито ще бъде 126-ият император в линия датираща от 5 век. В днешно време императорът е изцяло символична фигура, без политическа власт. 

Акихито е ревностен поддръжник на японската пацифистка конституция и неведнъж е изразявал подкрепата си за основния закон, отреждащ му статут на символ.

"Акихито очевидно избягва предишните грешки и пропуски, допуснати по-рано при управлението на баща му. Мисля, че това е нещо, което всички се надявят да продължи и при собственото му управление", каза Робърт Кембъл, професор от Токийския университет и експерт по японска история и култура.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини