От х:

Днес в x:

Тайната битка за боклука

Публикуваме текстовете без редакция

Предполагам не са много хората, извън пряко ангажираните в този сектор, които са запознати с предложения от МОСВ нов Закон за управление на отпадъците, както и с реалните икономически, социални и екологични последици за страната, ако същият влезе в действие.

Сам по себе си новия ЗУО противоречи с редица други Закони от Българското Законодателство и нарушава основни принципи заложени в Конституцията на Р България - ограничаване на свободната конкуренция; принципите на неприкосновеността на частната собственост; принципа на равенство пред закона и недискриминация въз основа на имуществено състояние. Това е най-общият му анализ.

Какви са мотивите за този закон?

Главният мотив, който успешно се наложи пред българското общество, е че по този начин ще се спрат кражбите на метали от всякакъв характер.

По тази абсурдна логика трябва ли държавата да закрие телекомуникационните компанни у нас, заради телефонните измами, някои от които имаха фатален край?!

Никой не оспорва факта, че кражби съществуват, но с тях са ангажирани предимно нелегалните пунктове и нелицензирани леярни в страната. Тяхната дейност няма да се прекрати  нито от настоящия, нито от новия Закон за управление на отпадъци, защото те не подлежат на контрол.

Безспорно, за да спрат кражбите, са необходими промени, но в наказателната и изпълнителната система на България!

Неуместно е изказването от страна на вносителите на закона, че „не срещаме подкрепа от бизнеса, този проблем да бъде решен и кражбите да спрат". Лицензираните търговци на ОЧЦМ многократно са обявили позицията си, че приветстват допълнителните ограничителни мерки, налагането на наказателна отговорност при извършване на дейности без лиценз, детайлното документиране на сделките.

Законът няма да засегне само търговците на отпадъци от черни и цветни метали, но и правата на всеки гражданин в страната - с пълната забраната на физически лица да предават битови отпадъци в настоящите лицензирани бази срещу заплащане. Те ще могат да правят това безвъзмездно на общински площадки, които трябва да се изградят до две години.

Да, в повечето Европейски държави съществуват такива площадки, но успоредно с това функционират и частни лицензирани такива, които изкупуват отпадъци срещу заплащане.

Гражданите на тези държави имат правото на свободен избор как да се разпореждат с частното си имущество.

Във Великобритания някои от законовите изискванията за такива търговци са - да бъдат лицензирани, да водят документация за покупки и продажби или преработване на отпадъците по вид и количество, да носят наказателна отговорност при изкупуване на отпадъци от лица под 16 г., но забрана за изкупуване от физически лица няма. И това е не защото кражби не съществуват, а защото държавата не прехвърля отговорността си за предотвратяване и разкриване на нарушения, върху търговците на отпадъци!

Относно общинските площадки и тяхното изграждане, цитираме зам. министър на околната среда и водите Евдокия Манева: „Като задължаваме общините да създадат площадки, не казваме, че трябва да ги финансират. Те трябва да организират изграждането им. А това може да стане по линия на публично-частното партньорство, например в комбинация с организация за разделно събиране"

Защо е необходимо да се затворят настоящите площадки за изкупуване и преработване на отпадъци, инвестициите за чието изграждане са общо над 1,136 млрд. лв., да се спре дейността на фирми, които осигуряват пряка заетост на около 20 000 души и стокооборот за 2010 г. над 2,2 млрд. лв. -  да се предостави на фирми, които може би са „по-близки" до възложителите на новия Закон?!

Възниква и друг въпрос - колко граждани за своя сметка (транпорт, време) ще предоставят безвъзмездно битовите си отпадъци на тези публично-частни площадки? По-реален резултат ще бъде увеличаването на битовите отпадъци в и около контейнерите за смет по нашите улици.

Това представлява един вече по-глобален екологичен проблем. И макар да се подценяват количествата битови отпадъци, според Eurostat - Европейска статистическа институция за 2009 г., образуваните отпадъци на глава от населението в България са 468 кг. (данните съвпадат с тези на НСИ на Р България за същата година - 470 кг.) Тези данни са за период, когато физическите лица са предавали част от битовите си отпадъци в изкупвателни и рециклиращи бази. Какво ще е количеството отпадък, ако новият Закон влезе в сила?

По-фрапиращият факт от това изследване на Eurostat, е че България е единствената държава-членка на ЕС, която рециклира или оползотворява 0% от битовите отпадъци, след като се извозят до общинските сметища.

Това са само част от абсурдите в новия ЗУО, могат да бъдат посочени и още няколко:

  • Условията за банкова гаранция на търговците от 100 хил. лв. и 50 хил. лв. за площадка, по-високи суми в зависимост от вида на рециклирания отпадък, както и налагането на безкасови плащания независимо от стойността на сделката. Тези „мерки" могат да доведат до стимулиране само на един сектор в бизнеса - банковият!
  • Изискването площадките да са разположени само на територии, определени от общи устройствени планове - само 2/3 от общините в България разполагат с такива. Факт, независещ от търговците на ОЧЦМ.
  • Разрешителен режим, чийто критерии не са ясно регламентирани.

Това ли е начинът да станем, не само териториално, държава от ЕС - чрез налагане на недемократични, монополистични и работещи за определени бизнес интереси закони?

Или пак сме европейци само когато и както ни е изгодно?

Гражданската Инициатива на търговците на черни и цветни метали и тяхното рециклиране организира протестни действия срещу предложения нов Закон за управление на отпадъците на 22.06.2011 г. от 12.00 ч., пред входа на Народното Събрание, гр. София.

Призоваваме всички, които са против този закон да изразят своето отношение и да се присъединят към протестиращите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини