От х:

Днес в x:

5,7 по Рихтер разлюля Турция

Две земетресения разтърсиха Турция в четвъртък вечерта. Първото, около 23

часа и 15 минути, продължи няколко секунди, но се усети доста осезаемо в Истанбул и почти в цялата страна.

От обсерваторията Кандилли съобщиха, че трусът е бил с магнитуд 5.7 степен по Рихтер, а епицентърът е в селището Симав, което е на около 77 км от областния град Кютахия в Западна Турция.

Малко след него последва втори трус, с магнитуд 4.6 степен по Рихтер, който бе много по-кратък от първия.

Четирима души са загинали, а над 80 са пострадали, съобщи РИА Новости, като се позова на местни медии. Преди това бе съобщено за две жертви - мъж, който в паника скочил от прозорец, и възрастна жена, починала от сърдечен удар.

Празна университетска сграда се е срутила при труса, който изпочупил прозорците на някои сгради, съобщи Анадолската агенция. Жителите на Кютахия са излезли по улиците на града, показаха телевизиите. Линейки са изпратени в засегнатите райони като предпазна мярка. Цари паника, съобщиха местните медии, хиляди хора са навън.

Имало много изпочупени прозорци, хора скачали от сградите, на места са прекъснати телефонните връзки. Прекъснато е електрозахранването. Свикан е кризисен щаб, но е трудно да се получи точна информация, допълва БТА.

Земетресението се усети доста осезаемо и в района на Мармара, в Истанбул, Бурса, Ялова, Балъкесир, Чанаккале, а също в Анкара и в егейския регион.

Специално в град Бурса, който е на 121 км от Кютахия, земетресението предизвикало силна паника. Няма данни за пострадали или разрушения.

Земетресението е усетено слабо в югоизточната част на България.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини