От х:

Днес в x:

Азербайджан спечели "Евровизия", Поли е била на крачка от финала

Азербайджан спечели "Евровизия". Дуетът Ел и Ники донесе първата победа на страната, която участва в конкурса едва за четвърти път. Песента "Running Scared" събра 221 точки от зрителското телефонно гласуване и вота на жури от музикални специалисти. Едни от най-авторитетните букмейкърски къщи предричаха този успех на Азербайджан още миналата година, но тогава младата певица Сафура остана на пето място в крайното класиране.

Соченият за фаворит този път, 21-годишният тенор Амори Васили от Франция, завърши 15-ти.

Общо 25 държави се състезаваха на финала на "Евровизия", който беше в Дюселдорф. България е била на крачка от класиране за него, обявиха междувременно организаторите.

В конкурса, който е с 56-годишна история, Азербайджан участва от 2008-ма и винаги достига до финала му. Страната влага милиони евро в представителите си на състезанието. Досега е заемала осмо, пето и трето място в крайното класиране. Песента, с която Ел и Ники спечелиха "Евровизия", е дело на същите хора, които миналата година създадоха "Drip Drop" на Сафура. Минути след като разбра, че е на върха, Ел каза: "О, Боже, аз съм изключително щастлив. Аз съм най-щастливият човек на земята в този момент. Благодаря, Европа!". А Ники допълни: "Благодаря на Господ. Благодаря на всички, които гласуваха за Азербайджан. Толкова сме щастливи. Обичаме ви".

Италия, Швеция, Украйна и Дания са държавите, които попълват ТОП 5 в "Евровизия". За италианците второто място е добре дошло, като се има предвид, че това беше завръщането на страната в конкурса след близо 15 години отсъствие от него. В дъното на класацията останаха Испания (23 място), Естония (24-то) и Швейцария (25-то).

И този път зрителите гласуваха основно на регионален принцип. Балканските държави се подкрепяха една друга, същото правиха и скандинавските. Помежду си точки си раздаваха и страните от бившия Съветски съюз. Русия даде 12 точки на Азербайджан, Азербайджан поощри с толкова Украйна, а Украйна присъди максималния брой точки на Грузия. Организаторите на "Евровизия" отдавна търсят начин да прекратят тази схема, но засега успешна формула не е намерена.

България се изложи в гласуването. На победителите от Азербайджан, които ни бяха обещали подкрепа, ако стигнем до края, страната ни даде 0 точки. Максималните 12 отидоха за представителите на Великобритания - групата "Blue". Традиционната ни подкрепа за Гърция се изразяваше в 10 точки, а 8 присъдихме на Украйна.

Организаторите на "Евровизия" публикуваха и резултатите от зрителското гласуване от втория полуфинал на конкурса, на който участва и България. Според тях Поли Генова е била на крачка от класиране за финала. От общо 19 песни, които бяха представени вечерта на 12 май, нашата "На инат" е на 12-то място. Според регламента обаче само първите десет продължават напред в състезанието. И въпреки това резултатът на Поли е един от най-добрите ни досега. Той е абсолютно идентичен с този, който постигнаха през 2008 г. Deep Zone, Балтазар и Йоанна. В листата от 19 държави те също заеха 12-то място.

"На инат" на Поли Генова е събрала 48 точки от 13 държави, което означава, че те са ни подкрепили основно защото са харесали песента. Най-много точки са ни дали Италия и Кипър - по 10. 5 точки имаме от Молдова, 4 от Дания, Словения и Германия. 3 точки ни е присъдила Франция, по 2 сме получили от Австрия и Холандия и по 1 от Белгия, Македония, Ирландия и Швеция.

Разликата между резултата на Поли и този на последната, десета, класирала се за финала на "Евровизия" държава, Молдова, е само 6 точки.

56-тото издание на "Евровизия" беше в Германия, защото миналата година страната спечели конкурса с песента "Satellite" на Лена. Дюселдорф беше избран за провеждане на събитието в конкуренция с Берлин, Хамбург и Хановер и вложи в реализацията му близо 25 милиона евро. Десетки хиляди души се събраха в града, за да наблюдават на живо състезанието. Прогнозите на организаторите са минимум 100 милиона да са го гледали пред малкия екран. Така "Евровизия" се превръща в едно от значимите телевизионни събития.

Шоуто в Германия безспорно беше сред най-добрите правени през последните години. Водещи на трите конкурсни вечери бяха три от най-популярните телевизионни лица в страната - комедийната актриса Анке Енгелке, звездата на АRD Юдит Ракерс и Щефан Рааб, който има огромна заслуга за успеха на Лена през 2010 година. Той е човекът, който откри младата изпълнителка. Тя се включи в състезанието и тази година, като се класира на 10-то място.

В "Евровизия" 2011 участваха 43 държави, с четири повече от миналата година. В състезанието отново влязоха Италия, Австрия, Унгария и Сан Марино.

Ето и песента победител - "Running Scared" на Азербайджан

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини