От х:

Днес в x:

Монополизацията в медиите може да взриви социалното напрежение

Социалното напрежение може да избухне заради монополизацията в медиите, заяви в интервю за Дарик проф. Милко Петров, преподавател по международна журналистика в Софийския университет. По думите му медиите у нас не отразяват дневния ред на обществото, а на политиците и управляващите корпоративни елити. Експертът призова за по-добра регулация в медийното пространство и по-добра защита на журналистите, които трябва да отразяват свободно случващото се у нас.

Според проф. Милко Петров ситуация е изключително тревожна: „Тя е много по-тревожна, отколкото е социалното напрежение. Това, което се случва в медиите в момента, преварва монополизацията, консолидацията в лошия смисъл на думата, на обществените настроения. На това състояние трябва да бъде намерено противодействие и не са случайни първите сигнали от международни журналистически организации в тази насока. Просто това положение трябва да бъде преодоляно, дали това ще го направи държавата, дали ще го направят съсловните организации – журналистически, издателски и други, дали това ще го направи обществото като си създаде алтернативни канали за информация, това е въпрос, който времето ще покаже, но ситуацията е изключително тревожна.“

„Не можем да имаме такъв монопол върху печатната преса, върху разпространението на печата, върху цифровите мултиплекси, върху телевизионната продукция. Не може медиите да не отразяват дневния ред на народа, а дневния ред на управляващите, като под управляващите разбирам не само правителството, а и корпоративните елити. Това е погрешна позиция за тях самите. Рано или късно тази ситуация ще доведе до избухване, дали то ще бъде от арабски вариант или втора нежна революция, така или иначе ще има пробив в системата. В противен случай ще се окаже, че сме послушно стадо, а не вярвам да сме толкова послушни“, коментира още проф. Милко Петров.

Източник: lev.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини