От х:

Днес в x:

Обвиниха ГЕРБ в прикриване на сигнали срещу Цветанов

Парламентът дискутира в продължение на два часа промени на мандатността на ротационния председател на комисията за борба с корупция с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Това стана причина депутати да започнат да си отправят взаимни обвинения и да търсят скрити мотиви за подобно предложение.

Идеята за промени в правилника за организацията и дейността на Народното събрание е на лидера на ПГ на "Атака" Волен Сидеров и е за повишаване на мандата от две на три сесии. Срещу предложението се обединиха БСП и "Синята коалиция", то беше подкрепено от ГЕРБ. В крайна сметка след прегласуване управляващото мнозинство реши депутатът от "Атака" Валентин Николов да продължи да бъде председател на антикорупционната комисия още една парламентарна сесия. От 104 гласували депутати, 77 се обявиха "за", 27 – "против", без въздържали се, съобщава агенция Фокус.

Крайно любопитни бяха дебатите, предшестващи гласуването. По време на обсъждането леви и десни се обединиха, отправяйки обвинения към ГЕРБ в опити да бъдат прикрити неудобни сигнали срещу министри и към Атака за съпричастност към тези опити.

Председателят на Синята коалиция Иван Костов изказа предположение, че в антикорупционната комисия има сигнал за конфликт на интереси на вътрешния министър Цветан Цветанов. Той е убеден, че този сигнал не се разглежда в комисията и това е причината "Атака" да иска мандатът на Валентин Николов като председател на комисията да бъде удължен. "Следващият от ДПС дали ще спира сигнала или ще се заеме по същество? Ако тази поправка се случи, може би ще има тежки последици за ГЕРБ. Това е драмата. Това е драмата на ГЕРБ", заяви Костов.

"Нямам съмнение защо се прави тази промяна в срока за мандата на председателстващия на антикорупционната комисия - за да се запуши устата й. Някой се притеснява от работата й в предизборно време. Ако колегите от "Атака" имаха чисти намерения, щяха да предложат промени и за другите комисии", заяви депутатът от ПГ на Синята коалиция Димо Гяуров, който е и бивш председател на Комисията.

"Забравихте принципите за прозрачност. Защо ги забравихте? От шок и ужас какви далавери ще лъснат още преди изборите. Това не е поправка "анти-Великов", а е поправка „анти-опозиция", заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова. Според нея, възниква въпросът за това какви точно сигнали има в момента в антикорупционната комисия, които трябва да бъдат заметени и да не гръмнат до изборите. "Атака" влиза в ролята на Пилат Понтийски", допълни Манолова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев пък заяви, че депутатите стават свидетели на клевети и манипулации при дебата. "Ако от личен опит сте замитали сигнали, то това не може да се случи при настоящия парламент. Не се безпокойте, няма да покриваме далавери, както вие го правихте с бивши ваши министри", заяви той в реплика към Манолова. "Чу се, че всичко се прави, за да се защити вътрешният министър. Има ли от вас политик, който да е проверен изцяло за доходите си и за всичко?", попита риторично Велчев.

Към обвиненията се присъедини и депутатът от парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, според когото антикорупционната комисия е засипана със сигнали за злоупотреби на действащи министри и това е единственият смисъл на решението на "Атака" за удължаване на мандата на председателя на комисията Валентин Николов. Според Миков, става въпрос за конкретна политическа поръчка, която от "Атака" са се хванали да изпълнят.

"Най-абсурдният конфликт на интереси е, че вътрешният министър Цветан Цветанов е шеф на предизборния щаб на управляващата партия. Станахте смешни пред целия свят и българските граждани", заяви от парламентарната трибуна и депутатът Георги Пирински. Той каза, че управляващото мнозинство обижда цялата българска интелигенция и допълни, че ако от ГЕРБ си мислят, че правят европейски промени и действия, са в голяма заблуда. "Вие се самозаблуждавате, че владеейки в голяма степен медиите и опиянявайки се от волята си, сте на прав път – не, не сте", добави Пирински.

Волен Сидеров веднага отговори с думите: "Най-отвратителната черта на комунистите е тяхната арогантности и наглост и желанието им да бъдат ментори. Приключи вашето време. Не давахте на хората да живеят и да дишат свободно. Да говорите сега за европейски принципи е цинично".

Депутатът от ПГ на "Атака" Павел Шопов пък заяви, че в предложението им няма нищо фатално и нищо партийно. Той призова опозицията щом има сигнали в антикорупционната комисия срещу действащи министри, да бъдат извадени наяве.

Председателят на антикорупционната комисия Валентин Николов се опита да обоснове предложението за удължаване на мандата му така:

"Тук не става въпрос за личността ми. Опитваме се да въведем принципа на ротацията и справедливостта. Затова създадохме антикорупционната комисия на паритетен принцип – за да може от всяка една парламентарна група да има председател". Николов обясни, че комисията има вътрешни правила и за всеки сигнал той е въвел следния ред: "Сигналът се завежда веднага от сътрудник от комисията и то от квотата на СДС. Едва след това сигналът идва при мен. И да искам да скрия сигнал, аз не мога. Посочете един сигнал, който съм скрил, и аз на секундата ще си подам оставката. Чист съм пред съвестта си. Сигналът срещу президента също ще бъде разгледан по надлежния ред. Нито ще злоупотребим, нито ще гласуваме пристрастно", каза Николов.

Бойко Великов от ПГ на Коалиция за България посочи, че сигналът срещу вътрешния министър е бил съвсем коректно внесен в комисията, но е било решено да не се гледа и да бъде прекратен. "Тук става дума въобще за прекратяване, въпреки че предложихме да има разглеждане и проверка", каза Великов. За внесения сигнал срещу президента, той е разбрал от средствата за масова информация. "Според вътрешните правила на комисията, всички сигнали се разглеждат на закрито заседание, защото в една част от тях се цели оклеветяване", обясни депутатът от левицата. "Защо намираме сигнала подробно описан във вестници, при положение, че членове на комисията не са запознати със сигнала. Кой има интерес да изнася сигнали от комисията?", попита Великов.

Валентин Николов пък отговори, че "нито един сигнал не е забавен, има законов срок от 7 дни. Нито един сигнал няма да бъде забавен, докато аз съм председател на антикорупционната комисия. Това може да се провери в деловодството, още повече, че сътрудникът, който завежда сигналите, е от квотата на СДС." "Не знам защо Бойко Великов е научил от медиите за сигнала срещу президента Георги Първанов. Сигналът е подаден в деловодството на Народното събрание, веднага е бил регистриран миналия четвъртък. Има физическо лице, което стои под сигнала. В Комисията взехме решение, че всички сигнали трябва да бъдат проверявани и дали имената на подателите им съществуват. Към момента не мога да кажа дали сигналът е от анонимен източник. Ако не се открие подателят, сигналът ще отиде в графа "анонимни източници" и пак ще бъде разгледан по съответния ред", обясни Николов.

Той обясни още, че е разписал лично писмото за проверка от Сметната палата за сигнала за вътрешния министър Цветан Цветанов. "Аз бях против, защото там има извършена пълна данъчна ревизия с всички ревизионни актове. Всеки един от членовете на комисията, както и Великов, имаха възможност да се запознаят с цялата преписка", добави депутатът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини