От х:

Днес в x:

US-гориво спря шведските ВВС за Либия

Шведските ВВС са преустановили полетите на изтребителите „Грипен", участващи във военната операция на западната коалиция в Либия, съобщава lenta.ru.

Причината за това решение е несъвместимост в горивната система на самолетите с американското гориво, с което разполагат в базата, в която са разположени.

Шведските изтребители, участващи в операцията, временно са „установени" в американската база Сигонела в Сицилия. Единственото гориво в тази база е американско производство, което се прави на базата на керосин. За зареждането на "Грипен" обаче е необходимо авиогориво Jet A1.

От ръководството на Централната авиационна операция на шведските ВВС заявиха, че американското гориво може да бъде „пригодено" за употреба при „Грипен", ако се направят някои добавки към него. Това обаче няма как да стане, тъй като базата в Сицилия не разполага с необходимата техника.

ВВС на Швеция са инструктирани да извършат няколко пробни полета над либийска територия, за да се запознаят с местността. След това звеното, базирано в Сицилия, трябва да съобщи на натовското командване за своята бойна готовност.

Шведските ВВС не са участвали във военни действия от края на кризата в Конго в периода 1960-1965 г. Решението за участие във военната операция на Швеция, която не е член на НАТО, е било одобрено от парламента на страната.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини