От х:

Днес в x:

Наплив за приемни майки след репортаж на Haskovo.net

Христина и Пепи са вече семейство

Примерът на Христина Стоянова от село Динево, която взе за отглеждане 5 годишната Пепи от хасковския дом „Надежда,“ се оказа заразителен. Още 4 молби за приемни майки са постъпили в местният отдел за „Закрила на детето“ за последните два месеца. Това е повече отколкото за цялата минала година. Има поне два пъти повече запитвания. Мнозинството от интересуващите се от приемната грижа са именно от Динево. Социалните вече се шегуват че хасковското село ще стане център на приемната грижа в южна България. В момента върви проучване и обучение на кандидатките.

Интересът бе провокиран с репортажа на Haskovo.net от 28 октомври миналата година. Тогава представихме 53 годишната Христина Стоянова, майка на двама сина, която пожела да отглежда момиченце от хасковски дом. Преди месец желанието на жената стана факт, който бе илюстриран от медията ни с видеорепортажа „Да намериш майка“. В инициативата се включиха и колеги от други хасковски издания. Проверката на журналистите показа, че въпреки скептицизмът към приемната грижа, това засега е най-успешния начин за осигуряване на дом за изоставените деца. Пепи се чувства перфектно и с удоволствие нарича Христина „Мамо“. За кратко време детето свикна с живота в селото и има много приятелчета в детската градина там. За разлика от тромавите процедури по осиновяване, приемната грижа дава реални резултати в най-важните години за децата, констатират и социалните.

Приемната грижа е вид професия. Майката получава 312 лв брутно възнаграждение плюс 195 лв помощ за отглеждането на детето. По закон може да разчита и на 35 лв детски на месец. Отглеждането на детето става в тясно сътрудничество със социалните, които са насреща при всеки проблем. Единствените недостатъци са, че в сравнение с осиновяването, приемната грижа е временна, макар и без определен срок. Биологичната майка може да си поиска детето по всяко време, но първо трябва да убеди социалните, че може да се грижи за него. От друга страна ,приемната майка може да стане такава завинаги след преминаването на процедурата по осиновяване. През това време обаче детето ще е при нея, а не по домовете, както при другите деца за които се кандидатства за осиновяване.

Г.Христов

На път за детската градина
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини