От х:

Днес в x:

16 °C

С ДНК анализ търсят произхода на българската нация

Главата на Калоян

Произходът на българската народност ще бъде установен чрез ДНК анализ. Вече е в действие проект, който ще направи антропогенетична характеристика на сънародниците ни. Тя ще каже каква кръв тече преимуществено във вените ни-славянска, прабългарска или тракийска. Ще изследват нашите предци още от далечното 3 хилядолетие преди Христа.

Досега антропологичните изследвания показват, че само в 0,4 на сто от българските граждани се наблюдават остатъци от монголоидни черти, срещани при прабългарите. Това съобщи в Кърджали проф.д-р Йордан Йорданов. Той е известен с възстановките, които е направил по черепите на лицата на известни българи. Чрез моделиране проф. Йорданов е възкресил образите на видните български царе Самуил и Калоян, на  възрожденските дейци Георги Стойков Раковски и Захари Стоянов, на тракийска принцеса от Враца и др. проф. Йорданов подчерта, че антропологията не работи с етнически диагнози. И че демонстрации на български антрополози в миналото, които са твърдели, че с един поглед може да определят етноса на човека пред себе си са били откровени манипулации.

Проф.Йорданов е шеф на Института по експериментална морфология, патология и антропология с Национален антропологичен музей при БАН. Започнал е кариерата си като зъболекар във великотърновското село Страхилово. Защитил е дисертации по биология и медицина. Член-кореспондент на Българската академия на науките. Автор е на 294 научни статии.

Професорът е в Кърджали за да представи своята изложба”Човекът в миналото”. Кърджали е един от малкото областни центрове, в които тя не е гостувала. Изложбата ще бъде показана в Историческия музей в Кърджали в продължение на два месеца.

Могат да се видят 60 възстановки направени от професора от 1974 година насам. Използван е метод на видния съветски антрополог  Михаил Герасимов. Реконструкцията на човешка глава обаче е изобретение на българския учен.

 Една от възстановките с които проф. Йорданов се гордее е тази на главата на тракийска принцеса, чийто кости са открити в Могиланската могила при Враца. Един запазен кътник е позволил да се определи възрастта  .Оказва се, че принцесата е на 16 години и е най- младата съпруга на тракийски владетел, положен в могилата. Тракийските велможи са имали по дузина жени. Тези които притежавали само четири съпруги се смятали за бедни и безбрачни,твърди бащата на историята Херодот. Професорът е определил, че принцесата принадлежи към средиземноморския расов тип, което определя и чупливостта на косите. След като моделира меките тъкани на лицето върху гипсово копие на черепа, установява че принцесата има право почти детско чело, прав нос и волева брадичка. Златна игла открита под тила позволява да се установи, че косите са били на кок.Открит е златен венец с тегло 280 грама положен на главата. Членът на ЦК на БКП Цола Драгойчева поискала копие на венеца и се изживяла като тракийка ,но за малко. Листенцата на венеца  „повехнали”- огънали се защото не били изработени чрез коване.

Господ е белязал Георги Стойков Раковски, смята професорът. Революционерът има т.нар. инкова кост на черепа, която се среща само при 1,8 на сто от хората, твърди ученият. Тлените останки на видния революционер са известни с митарствата си по Дунав, по църкви ,музеи и костници. Те намериха през  1981 г. покой в костница в центъра на Котел. Българските академици обаче поискаха костите да бъдат идентифицирани. Това направи проф.Йорданов. Той установява ръста на Раковски по запазена фотография от Атина. След това регистрира наклон на главата, забелязан и при фотографиите. Доказва че костите са на боледувал от туберкулоза мъж, от каквато болест е страдал революционера.

Професорът възстановява образа и на българския владетел Калоян. Доказва с исторически извори, че  костите са на  едър мъж, страдал от травматична епилепсия. Затова Калоян бил известен като ”ромеоубиец”, защото бил избухлив и безпощаден към пленените византийци.

Георги Кулов

Проф.Йордан Йорданов
Тракийска принцеса
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
15 юли 2020
Последни новини