От х:

Днес в x:

23 °C

С ДНК анализ търсят произхода на българската нация

Главата на Калоян

Произходът на българската народност ще бъде установен чрез ДНК анализ. Вече е в действие проект, който ще направи антропогенетична характеристика на сънародниците ни. Тя ще каже каква кръв тече преимуществено във вените ни-славянска, прабългарска или тракийска. Ще изследват нашите предци още от далечното 3 хилядолетие преди Христа.

Досега антропологичните изследвания показват, че само в 0,4 на сто от българските граждани се наблюдават остатъци от монголоидни черти, срещани при прабългарите. Това съобщи в Кърджали проф.д-р Йордан Йорданов. Той е известен с възстановките, които е направил по черепите на лицата на известни българи. Чрез моделиране проф. Йорданов е възкресил образите на видните български царе Самуил и Калоян, на  възрожденските дейци Георги Стойков Раковски и Захари Стоянов, на тракийска принцеса от Враца и др. проф. Йорданов подчерта, че антропологията не работи с етнически диагнози. И че демонстрации на български антрополози в миналото, които са твърдели, че с един поглед може да определят етноса на човека пред себе си са били откровени манипулации.

Проф.Йорданов е шеф на Института по експериментална морфология, патология и антропология с Национален антропологичен музей при БАН. Започнал е кариерата си като зъболекар във великотърновското село Страхилово. Защитил е дисертации по биология и медицина. Член-кореспондент на Българската академия на науките. Автор е на 294 научни статии.

Професорът е в Кърджали за да представи своята изложба”Човекът в миналото”. Кърджали е един от малкото областни центрове, в които тя не е гостувала. Изложбата ще бъде показана в Историческия музей в Кърджали в продължение на два месеца.

Могат да се видят 60 възстановки направени от професора от 1974 година насам. Използван е метод на видния съветски антрополог  Михаил Герасимов. Реконструкцията на човешка глава обаче е изобретение на българския учен.

 Една от възстановките с които проф. Йорданов се гордее е тази на главата на тракийска принцеса, чийто кости са открити в Могиланската могила при Враца. Един запазен кътник е позволил да се определи възрастта  .Оказва се, че принцесата е на 16 години и е най- младата съпруга на тракийски владетел, положен в могилата. Тракийските велможи са имали по дузина жени. Тези които притежавали само четири съпруги се смятали за бедни и безбрачни,твърди бащата на историята Херодот. Професорът е определил, че принцесата принадлежи към средиземноморския расов тип, което определя и чупливостта на косите. След като моделира меките тъкани на лицето върху гипсово копие на черепа, установява че принцесата има право почти детско чело, прав нос и волева брадичка. Златна игла открита под тила позволява да се установи, че косите са били на кок.Открит е златен венец с тегло 280 грама положен на главата. Членът на ЦК на БКП Цола Драгойчева поискала копие на венеца и се изживяла като тракийка ,но за малко. Листенцата на венеца  „повехнали”- огънали се защото не били изработени чрез коване.

Господ е белязал Георги Стойков Раковски, смята професорът. Революционерът има т.нар. инкова кост на черепа, която се среща само при 1,8 на сто от хората, твърди ученият. Тлените останки на видния революционер са известни с митарствата си по Дунав, по църкви ,музеи и костници. Те намериха през  1981 г. покой в костница в центъра на Котел. Българските академици обаче поискаха костите да бъдат идентифицирани. Това направи проф.Йорданов. Той установява ръста на Раковски по запазена фотография от Атина. След това регистрира наклон на главата, забелязан и при фотографиите. Доказва че костите са на боледувал от туберкулоза мъж, от каквато болест е страдал революционера.

Професорът възстановява образа и на българския владетел Калоян. Доказва с исторически извори, че  костите са на  едър мъж, страдал от травматична епилепсия. Затова Калоян бил известен като ”ромеоубиец”, защото бил избухлив и безпощаден към пленените византийци.

Георги Кулов

Проф.Йордан Йорданов
Тракийска принцеса

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019
Последни новини