От х:

Днес в x:

Охранители с основно образование и психотест от здравно заведение

Отпада възможността охранителите да преминават през психотест в самата фирма, според приетоте на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност. Охранители ще могат да стават и хора с основно образование.

Частните охранителни фирми ще изискват за работа документ за психическа годност от медицинско заведение.

„Отменя се само изследването, което правят фирмите - всяка фирма си наема определен институт или определен психолог, и дава това удостоверение, че кандидатът е годен за извършване на охранителната дейност. Сега ще изискваме удостоверение, че кандидатът е физически и психически здрав, което се издава само от здравно заведение”, Това каза пред журналисти Николай Григоров, началник отдел в ГД „Охранителна полиция”, цитира Фокус. Той допълни, че похитителят в Сливен също е издържал психотеста, направен от наетия от охранителната фирма психолог. „Този тест, който се правеше от фирмите, бе малко формален”, каза Григоров.

Така стои и въпросът с обучението на охранителите. Засега частните охранителни фирми организират обучението, без да издават какъвто и да било сертификат, че кандидат-охранителите са преминали това обучение. „Ние искаме да има такова изискване за професионално образование, защото охранителите според нашите статистики са около 130 хил. души и имат професионален празник на 10 ноември. Следва да се издава и документ за образованието”, заяви Григоров. Идеята е на ръководството на МВР и е срещнала отпор. По думите му обучението обикновено е два дни.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини